Μία απίστευτη ιστορία ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξάρθρωση της «Καμόρας» της Κέρκυρας, που χτυπούσε σπίτια και γραφεία ευκατάστατων Κερκυραίων.
Ο αδερφός του αρχηγού της οργάνωσης, αλβανικής καταγωγής με το ψευδώνυμο «Άλκι», είχε καταφέρει να πείσει τη Δικαιοσύνη ότι έχει πεθάνει. Αυτό ανακάλυψαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, οι οποίοι κατάφεραν να ξηλώσουν το πιο οργανωμένο κύκλωμα του νησιού. Ο 41χρονος «Άλκι» είχε καταδικαστεί σε εφτά χρόνια κάθειρξη το 2003 για διακίνηση ναρκωτικών.
Μετά τη σύλληψή του δεν προφυλακίστηκε και όταν τελικά έγινε η δίκη δεν εμφανίστηκε ποτέ. Έτσι, καταδικάστηκε ερήμην, ενώ οι Αρχές τον αναζητούσαν. Κατόπιν, ο δικηγόρος του, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, προσκόμισε έγγραφο του αλβανικού κράτους που βεβαίωνε ότι ο «Άλκι» είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Το έγγραφο είχε μεταφραστεί στα ελληνικά με νόμιμο τρόπο από μεταφραστή.
Το δικαστήριο αποφάσισε μετά το «θάνατο» του 41χρονου να πάψει την ποινική του δίωξη και η υπόθεση να μπει στο αρχείο. Το 2005 γύρισε από την Αλβανία στην Ελλάδα με νέο όνομα. Με πλαστά έγγραφα μάλιστα κατάφερε να πάρει άδεια παραμονής στην Ελλάδα και να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα. Εκεί άρχισε να δραστηριοποιείται με τον αδερφό του σε έκνομες ενέργειες. Ο αδερφός του, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας.
Συμμετοχή στην «Καμόρα» της Κέρκυρας, για συμμετοχή στην οποία κατηγορούνται εφτά άτομα, είχε και ένας τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος φέρεται να έδινε πληροφορίες στα μέλη της οργάνωσης για την οικονομική κατάσταση των στόχων.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες έπαιρναν πληροφορίες για τα θύματα από τον 44χρονο τραπεζικό υπάλληλο και εισέβαλλαν «συστημένα» εκεί όπου πίστευαν ότι θα αφαιρέσουν μεγάλα ποσά. Η μία ομάδα ακολουθούσε τα θύματα από την τράπεζα προς τα σπίτια τους και η δεύτερη είχε ήδη εισβάλει στο εσωτερικό τους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα διάρρηξης σε πολυτελές σπίτι γνωστού γιατρού του νησιού από το οποίο αφαίρεσαν 130.000 ευρώ. Δεν σταμάτησαν, ωστόσο, εκεί, καθώς λίγο καιρό αργότερα εισέβαλλαν και στο ιατρείο του από όπου αφαίρεσαν ακόμα 50.000 ευρώ. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 14 διαρρήξεις σε οικίες, δύο σε καταστήματα και μία ζωοκλοπή.
Εντυπωσιακή ήταν και η επιδρομή στο σπίτι μεγάλου τουριστικού πράκτορα της Κέρκυρας, στην περιοχή Κεφαλομάντουκο, κατά τη διάρκεια της οποίας αφαίρεσαν 400.000 ευρώ.
Στις έρευνες το Εσωτερικών Υποθέσεων
Ένας 44χρονος Αλβανός με την συνδρομή ενός 28χρονου Έλληνα και τελωνειακών υπαλλήλων είχαν μεσολαβήσει για λογαριασμό 50χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να στήσουν εικονική δημοπρασία στις 7 Οκτωβρίου 2016 για την προμήθεια 20.000 φιαλών (βότκα), που βρίσκονταν στον ΟΔΔΥ.
Ο 50χρονος κατάφερε να «κερδίσει» δίνοντας 25.000 ευρώ, προκειμένου να περιέλθουν στην κατοχή του τα κατασχεμένα ποτά. Το εντυπωσιακό της… δημοπρασίας είναι ότι από το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, τα 8.250 ευρώ κατέληξαν υπέρ Δημοσίου, τα υπόλοιπα 16.750 ευρώ μπήκαν στις «τσέπες» των… λαδωμένων τελωνειακών.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έρευνα συμμετέχουν αξιωματικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες μιλούν τα μέλη του κυκλώματος με τελωνειακούς που ελέγχονται για την απάτη.