Sleep mode: O εγκέφαλός σας κοιμάται ακόμη κι όταν είστε ξύπνιοι

Sleep mode: O εγκέφαλός σας κοιμάται ακόμη κι όταν είστε ξύπνιοι
Getty Images/Cultura RF

Τη μία στιγμή βρίσκεστε σε εγρήγορση και 100% συγκεντρωμένοι και την άλλη κοιτάζετε το άπειρο και κάποια πράγματα διαφεύγουν της προσοχής σας.

Μία νέα έρευνα αναφέρει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας απενεργοποίησης η οποία συντελεί ο εγκέφαλός σας την ώρα που εσείς είστε ξύπνιοι, σύμφωνα με το Russian Today.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια που είμαστε ξύπνιοι οι εγκέφαλοί μας αποκοιμούνται συνεχώς και μετά ξυπνούν ξανά.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και την ώρα του ύπνου, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, με μόνο μικρά τμήματα του εγκεφάλου να απενεργοποιούνται για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά. Ουσιαστικά η κούραση που μπορεί να νιώθουμε καθημερινά συνδέεται με το κατά πόσο οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ, η έρευνα των οποίων δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου στο περιοδικό Science υποστηρίζουν ότι οι νευρώνες που είναι στη φάση της ενεργοποίησης βρίσκονται σε επαγρύπνηση και είναι περισσότερο δεκτικοί σε προκλήσεις.

Ανακάλυψαν επίσης ότι όταν κάποιος επικεντρώνει την προσοχή του σε κάτι συγκεκριμένο είναι λιγότερο πιθανό ο εγκέφαλός του να περάσει στη φάση της απενεργοποίησης.

«Όταν ενεργοποιούνται οι νευρώνες λειτουργούν τόσο γρήγορα που είναι σαν να παίρνουν φωτιά», εξηγεί στο Stanford News ο καθηγητής Kwabena Boahen. «Και μετά ξαφνικά απλά απενεργοποιούνται. Αυτή η διαδικασία ενεργοποίησης και απενεργοποίησης λειτουργεί με ανάλογο τρόπο όπως μία μηχανή που της ρίχνεις χρήματα και τότε αποφασίζει αν πρέπει να λειτουργεί ή όχι».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει πράγματα και για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου, διότι ακόμη και τότε η προσοχή που ενδέχεται να διεγείρει τους νευρώνες παίζει καθοριστικό ρόλο.

«Η επιλεκτική προσοχή είναι περισσότερο ενεργοποιημένη κατά τη διάρκεια που είμαστε ξύπνιοι» λέει η καθηγήτρια Tatiana Engel, που υπογράφει το δημοσίευμα μαζί με τον κ. Boahen.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας έγιναν τεστ προσοχής σε πιθήκους, οι οποίοι είχαν συνδεδεμένους ανιχνευτές στους εγκεφάλους τους. «Οι πίθηκοι είναι πολύ καλοί στο να εντοπίζουν τις αλλαγές στα ερεθίσματα όταν οι νευρώνες βρίσκονται στη φάση της ενεργοποίησης», λέει η Engel.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο εγκέφαλος περνάει στην διαδικασία ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί όποτε είναι αναγκαίο.

Δημοφιλή