Οκτώ πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως για να προστατευτείτε online

Οκτώ πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως για να προστατευτείτε online
Internet security global network background. Vector illustration
Internet security global network background. Vector illustration
Baks via Getty Images

Το Ίντερνετ, ως γνωστόν πλέον, μπορεί να είναι επικίνδυνο μέρος: Δεν είναι δύσκολο κανείς να βρει πολύ μεγάλους μπελάδες, είτε επειδή ήταν απρόσεκτος και έγινε στόχος κακόβουλων χάκερ και ιών, είτε επειδή, ηθελημένα ή όχι, βρέθηκε σε σημεία του Διαδικτύου όπου δεν έπρεπε. Οι μπελάδες αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν από προβλήματα με τον νόμο μέχρι απώλεια χρημάτων και διαρροή προσωπικού υλικού, με αποτέλεσμα εκβιασμούς κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιες απλές, βασικές αρχές που θα έπρεπε να ακολουθούμε όλοι για να προστατευτούμε online. Ακολουθούν οκτώ εξ αυτών.

1: Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό παντού- για την ακρίβεια, να έχετε έναν κωδικό για κάθε υπηρεσία. Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να τα θυμάται κανείς όλα, αλλά, όπως λέει και ένα αγγλικό γνωμικό, «better safe than sorry». Οι διαρροές βάσεων δεδομένων με κωδικούς κ.α. στο Ίντερνετ είναι συχνές, και δεν θα θέλατε κάποιος κακόβουλος χάκερ, βρίσκοντας έναν κωδικό σας, να έχει πρόσβαση στα πάντα. Για να διευκολυνθείτε σε αυτό...

2: Χρησιμοποιείτε πρόγραμμα password manager. Μπορείτε να τα βρείτε δωρεάν ή επί πληρωμή, και αυτό που κάνουν είναι να αποθηκεύουν τους κωδικούς τους, θα φτιάχνει καινούριους για λογαριασμό σας (και μάλιστα τυχαίους- ασφαλείας) και θα τους συγχρονίζει σε διαφορετικές συσκευές.

3: Χρησιμοποιείτε τυχαίους κωδικούς- είναι πιο δύσκολη η παραβίασή του. Όσο εφευρετικοί και αν είστε και όσο καλή μνήμη αν έχετε, δεν θα μπορείτε να θυμάστε τα πάντα αφ'ενός, και αφ'ετέρου δεν μπορείτε να είστε σίγουροι πως (αν δεν είναι τυχαίος ο κωδικός, με τυχαίο συνδυασμό γραμμάτων συμβόλων και αριθμών) δεν μπορεί να τον βρει κάποιος. Οι password managers είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για αυτή τη δουλειά.

4: Ενεργοποιήστε two-step verification όπου είναι δυνατόν (επιπλέον διασταύρωση, πέραν του κωδικού, μέσω ενημέρωσης με μήνυμα στο κινητό, κάποια εφαρμογή κ.α.).

5: Να ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό σας. Πλέον το έχουν αυτόματο τα περισσότερα software, αλλά πολλοί το αναβάλλουν. Μην το κάνετε- αν μη τι άλλο, οι νέες εκδόσεις περιέχουν «μπαλώματα» σε κενά ασφαλείας που δεν ήταν προηγουμένως αντιληπτά.

6: Βάλτε εξαψήφιο PIN στο τηλέφωνό σας και βρείτε την επιλογή που λέει πως, εάν κάποιος τον πατήσει λάθος πολλές φορές, το κινητό αυτοδιαγράφεται. Υπάρχει τέτοια επιλογή τόσο στο iPhone όσο και στο Android.

7: Ενεργοποιήστε πλήρη κρυπτογράφηση δίσκου. (Ρίξτε μια ματιά στο BitLocker των Windows για να νιώσετε λίγο πιο ασφαλής όσον αφορά στο περιεχόμενο του σκληρού σας δίσκου).

8: Κάνετε backup σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αν μη τι άλλο, έτσι διασφαλίζετε πως, αν γίνει το κακό (που μπορεί να είναι από ιό και χάκερ μέχρι κάτι κακό με την τάση στο σπίτι που θα έχει αποτέλεσμα να καεί το σύστημά σας), δεν θα χάσετε πολύτιμα αρχεία. Μπορείτε να το κάνετε και σε cloud υπηρεσία, αλλά γενικά μιλώντας, καλύτερα να επιμένετε σε «φυσικούς» σκληρούς δίσκους.

Δημοφιλή