Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης και πολιτικού αναβρασμού, πέρασε η τροπολογία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση χθες, «παρών» ψήφισε η ΝΔ, απείχαν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «ναι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, Οι ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 257 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 196 βουλευτές και «παρών» 61 βουλευτές.
Να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι δεν συμφωνεί, αλλά συντάχθηκε με τη γραμμή του κόμματος.
Οι απουσίες
Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων απουσίαζαν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας δηλώσει ασθένεια, η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, λόγω επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι επίσης στις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Γιατί ονομαστική
Στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν να τοποθετηθούν τα κόμματα, και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους να ψηφιστεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η απόφαση για υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας έγινε γνωστή, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου οι θεσμοί να αξιολογήσουν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM.
Κυβερνητική πηγή: «Τεράστιο πολιτικό λάθος» από τη ΝΔ
«Πολιτικό ατόπημα» και «γκάφα ολκής» χαρακτήριζε από τις Βρυξέλλες κυβερνητική πηγή τη στάση της ΝΔ στην ψήφιση των κοινωνικών μέτρων στη Βουλή.
Αναλυτικά, «η αξιωματική αντιπολίτευση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και διέπραξε τεράστιο πολιτικό λάθος, υπερθεματίζοντας τη γερμανική ένσταση», σχολίαζε η ίδια πηγή. Η οποία, συν τοις άλλοις, προέβλεπε ότι η σημερινή στάση της ΝΔ θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και στο μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένων των διαφωνιών που εκφράστηκαν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.
Αντιθέτως, «το ΠΑΣΟΚ τήρησε καλή στάση», αναγνώρισε η ίδια πηγή. Η οποία όμως απηύθυνε μομφή, ωστόσο, στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί, αφού ψήφισε, «κατήγγειλε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».
Όταν ζητήθηκε από κυβερνητική πηγή να σχολιάσει την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε πως αν και διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα, δίδεται τεχνικά η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία.
Τέλος, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η ελληνική εκτίμηση είναι πως θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα, με την προσθήκη ότι όλες οι συναντήσεις των δύο ηγετών κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σε «πολύ καλό και ήπιο κλίμα, ανεξαρτήτως διαφορών δηλαδή».