The Atlantic: Τζων Γεωργελάς- ένας Ελληνοαμερικανός μεταξύ των ηγετών του ISIS

The Atlantic: Τζων Γεωργελάς- ένας Ελληνοαμερικανός μεταξύ των ηγετών του ISIS
Muslim rebel with automatic rifle and machine-gun belt
Muslim rebel with automatic rifle and machine-gun belt
zabelin via Getty Images

Ένας Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, ονόματι Τζων Γεωργελάς, συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετικών φυσιογνωμιών του ISIS, χρησιμοποιώντας το όνομα Γιαχία Αμπού Χασάν, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του The Atlantic, με τίτλο «The American Leader in the Islamic State».

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γκρέιαμ Γουντ, ο Μουσά Τσεραντόνιο, Αυστραλός προσήλυτος που αποτέλεσε ανεπίσημο πνευματικό οδηγό πολλών αγγλόφωνων μελών της οργάνωσης (έχει φυλακιστεί επειδή προσπάθησε να μεταβεί στην περιοχή υπό τον έλεγχο του ISIS), ο Γιαχία, δάσκαλός του, ήταν αφοσιωμένος στην ιδέα του «Χαλιφάτου» και είχε γνώσεις πρωτοφανούς έκτασης πάνω στον Ισλαμικό νόμο και την αραβική γλώσσα και γραμματεία. Έχοντας τον σεβασμό των τζιχαντιστών στη Συρία, στις αρχές του 2014 άσκησε πιέσεις για την ανακήρυξη «χαλιφάτου», καθώβς οι προϋποθέσεις καλύπτονταν. Ο ίδιος, όπως αναφέρεται, είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνανί, εκπρόσωπο, στρατηγιστή και επικεφαλής τρομοκρατικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό της οργάνωσης- μάλιστα, ο Γιαχία και οι ακόλουθοί του ήταν έτοιμοι να κηρύξουν πόλεμο στον αλ Μπαγκντάντι αν αργούσε να το κάνει (εν τέλει o αλ Μπαγκντάντι το έκανε).

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η έρευνα έδειξε πως επρόκειτο για μια φιγούρα με τεράστιες γνώσεις στην αραβική γλώσσα και την ισλαμική ιστορία, κάτι που είναι εντυπωσιακό δεδομένου του ότι επρόκειτο για αγγλόφωνο προσήλυτο. Το κήρυγμά του ήταν ιδιαίτερα σκληροπυρηνικό από κάθε άποψη, και ο ίδιος είχε υιοθετήσει το όνομα «Γιαχία της Ρωμαϊκής Θάλασσας» (Μεσογείου). Σύμφωνα με βιογραφία του που βρέθηκε σε ιστοσελίδα (συνόδευε μια εικόνα ενός γενειοφόρου, διοπτροφόρου άνδρα με καλάσνικοφ), η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη, είχε γεννηθεί κατά το 1983-1984 και μεγαλώσει ως χριστιανός, ενώ διέμενε στο Χαλέπι, έχοντας ταξιδέψει πολύ από την στροφή του στο Ισλάμ (και συγκεκριμένα στη «σχολή» του Νταχιρισμού) το 2001-2002 και μετά.

Έρευνα online απέδωσε καρπούς, καθώς σε γερμανόφωνο τζιχαντιστικό chatroom υπήρχε αναφορά σε κάποιον «Ιωάννη Γεωργιλάκη»- και περαιτέρω δοκιμές με παρόμοια ονόματα, όπως «Γεωργελάς», είχαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό δελτίου τύπου του 2006 από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου αναφερόταν πως ένας «Τζων Γεωργελάς» καταδικάστηκε σε 34 μήνες φυλάκισης ως υποστηρικτής φιλοτζιχαντιστικής ιστοσελίδας. Την περίοδο αυτής της καταδίκης, διέμενε στο βόρειο Τέξας.

Η έρευνα οδήγησε στους γονείς του, οι οποίοι είναι Ελληνοαμερικανοί (Τίμοθι και Μάρθα Γεωργελά). Ο πατέρας του είχε γνώση της πορείας που ακολούθησε ο γιος του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για οικογένεια με στρατιωτική παράδοση. Ο ίδιος είχε προβλήματα υγείας μικρός, και δεν μπόρεσε να ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία. Στράφηκε αρχικά στη θρησκεία (ελληνορθοδοξία) και στη συνέχεια έκανε την «επανάστασή» του, με χρήση ουσιών, κακούς βαθμούς κ.α. Κάποια στιγμή, το 2001 (πριν τη Γιορτή των Ευχαριστιών, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Αργότερα ενημέρωσε την οικογένειά του πως ήταν στη Δαμασκό, όπου μάθαινε αραβικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά τα εφηβικά του χρόνια είχε αποκτήσει και κάποιες γνώσεις προγραμματισμού. Συνάντησε τη σύζυγό του, Τάνια (γεννηθείσα στο Λονδίνο το 1983 από Βρετανούς- Βεγγαλέζους γονείς), το 2003, με την οποία είχαν κοινά χαρακτηριστικά (όπως πχ προβλήματα υγείας στην παιδική ηλικία και παρόμοια βιώματα). Η ίδια είχε υιοθετήσει μουσουλμανική ενδυμασία από την εφηβεία της. Συναντήθηκαν online, ερωτεύτηκαν, συναντήθηκαν στο Λονδίνο στις 15 Μαρτίου 2003 και μετά επέστρεψαν στο Τέξας. Πλούσιοι Άραβες χρηματοδότησαν τις μελέτες του στο Ισλάμ. Παράλληλα, το ζευγάρι επιδιδόταν σε συστηματική χρήση ναρκωτικών.

Στα τέλη του 2003 πήγαν στη Δαμασκό και μετά στη Συρία, όπου ο Γιαχία έγινε ακόλουθος ενός Ιορδανού ονόματι Αμπού Ίσα, που είχε πολεμήσει κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, ενώ στα μέσα- τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε ανακηρύξει ένα δικό του «χαλιφάτο» στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν (μάλιστα το 1996 ζήτησε από τον Οσάμα μπιν Λάντεν να του δηλώσει υποταγή). Το «χαλιφάτο» εκείνο έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και ο Αμπού Ίσα και οι ακόλουθοί του μετακόμισαν στο Λονδίνο.

Το 2004 ο Γιαχία και η Τάνια γύρισαν στις ΗΠΑ, όπου ο ίδιος ήλπιζε να εργαστεί ως ιμάμης (αλλά δεν τα κατάφερε). Το 2004 γεννήθηκε ο πρώτος γιος τους στην Καλιφόρνια, και έναν χρόνο μετά έπιασε δουλειά σε εταιρεία με servers στο Τέξας. Συνελήφθη από το FBI επειδή προσπάθησε να «χακάρει» την ιστοσελίδα της American Israel Public Affairs Committee. Φυλακίστηκε και ακολούθησαν εντάσεις με τη σύζυγό του. Όταν βγήκε από τη φυλακή, πήρε δεύτερη σύζυγο, μια φίλη της Τάνια, η οποία ήταν στο Λονδίνο. Παντρεύτηκαν....τηλεφωνικά (και μετά χώρισαν). Ο Γιαχία και η Τάνια έμειναν στο Ντάλας και τον Αύγουστο του 2009 απέκτησαν δεύτερο γιο. Εκείνη την περίοδο φάνηκαν να υποστηρίζουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ρον Πωλ, για διάφορους λόγους.

Το 2011 πήγαν στην Αίγυπτο, όπου έζησαν για τρία χρόνια. Στο Κάιρο συνάντησε άλλους τζιχαντιστές και σύντομα εντυπωσίασε με τις γνώσεις του- Ευρωπαίοι (και μη) τζιχαντιστές ταξίδευαν στην Αίγυπτο για να μάθουν από αυτόν, μάλιστα ένας σεΐχης είπε πως ο Γιαχία δεν θα έπρεπε να εκτεθεί σε κίνδυνο. Πολλές από τις διδαχές του αποτελούν βασικούς πυλώνες της προπαγάνδας του ISIS. Η ανατροπή της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον στρατό έκανε να φύγουν από την Αίγυπτο: Πήγαν στην Τουρκία (με την Τάνια έγκυο στο τέταρτο παιδί τους) και μετά στη Συρία, όπου έμειναν στην εγκαταλειμμένη βίλα ενός Σύριου στρατηγού, ενώ ο πόλεμος μαινόταν, με την κυβέρνηση Άσαντ να έχει χάσει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία. Κάποια στιγμή η Τάνια είπε πως θα έπαιρνε τα παιδιά και θα γύριζε στην Τουρκία, κάτι που τελικά ο ίδιος επέτρεψε. Η Τάνια γύρισε στις ΗΠΑ, πήγε και έμεινε στους γονείς του Γιαχία, γέννησε ένα αγόρι και ζήτησε διαζύγιο. Η ίδια άλλαξε πορεία- πλέον αυτοχαρακτηρίζεται αγνωστικίστρια και έχει υιοθετήσει «κοσμικό» τρόπο ζωής. Ζει χωριστά από τα πεθερικά τους, τα οποία τα παιδιά επισκέπτονται κάθε σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στον Γιαχία, έμεινε στη Συρία και εκπαιδεύτηκε στα όπλα σε ομάδα που ανήκε στο ISIS κοντά στο Χαλέπι. Εκεί πολέμησε και τραυματίστηκε σοβαρά τον Απρίλιο του 2014. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία και μετά γύρισε στη Συρία, όπου τον φρόντισε ο Αυστραλός τζιχαντιστής Άλαν Μπρούκμαν. Κάποια στιγμή αιχμαλωτίστηκε από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», αλλά απελευθερώθηκε. Στα μέσα του 2015 πήγε στην «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» (Ράκα). Λόγω του τραύματός του στην πλάτη και των γνώσεών του, αξιοποιήθηκε ως λόγιος και εκπρόσωπος.

Τώρα, όπως αναφέρεται, είναι ο επικεφαλής παραγωγός αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS και βασικός συντάκτης των περιοδικών της οργάνωσης, Dabiq και Rumiyah. Θεωρείται πως ενδεχομένως να έχει αναλάβει επίσης τα καθήκοντα του αλ Αντνανί, μετά τον θάνατό του: Το όνομα που ανακοινώθηκε, Αμπού αλ Χασάν αλ Μουτζαχίρ θεωρείται πως είναι ενεργό ψευδώνυμο του Τζων Γεωργελά.

Δημοφιλή