Την ανάγκη επανασχεδιασμού των φιλελεύθερων πολιτικών προτείνει ο «Economist» σε άρθρο του με τίτλο «Πώς να κατανοήσουμε το 2016».
Σύμφωνα με την φιλελεύθερη εφημερίδα, ο οικονομικός φιλελευθερισμός δέχτηκε μεγάλο πλήγμα το 2016, μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως επιμένει πως το όνειρο μιας ανοιχτής αγοράς μπορεί να παραμείνει ζωντανό. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται πρώτα να δοθεί προσοχή στα λάθη που έγιναν και τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που στράφηκε στον εθνικισμό και τον κορπορατισμό.
«Με την παγκοσμιοποίηση να έχει γίνει “βρισιά”, ο εθνικισμός και ο απολυταρχισμός αναπτύχθηκαν», τονίζει το άρθρο, εξηγώντας στην συνέχεια ότι για την πλειοψηφία, ο φιλελευθερισμός φαίνεται να έφερε περισσότερα δεινά από ότι οφέλη.
«Το πρώτο τέταρτο του αιώνα, όλα έβαιναν θετικά για τον φιλελευθερισμό. Η επικράτησή του μετά την πτώση του σοβιετικού κομμουνισμού παρήκμασε με την τεμπελιά και την αυταρέσκεια. Με την ανισότητα να αυξάνεται, οι νικητές της κοινωνίας πίστεψαν ότι ζούσαν σε ένα καθεστώς αξιοκρατίας και ότι η επιτυχία τους αξίζει. Οι διάφοροι εξπέρ κλήθηκαν να βοηθήσουν να καθοδηγήσουν μεγάλα τμήματα της οικονομίας, εντυπωσιασμένοι από την δική τους εξυπνάδα. Όμως ο λαός συχνά έβλεπε τον πλούτο σαν τον μανδύα που κρύβει μια προνομιούχα τάξη και την εξειδίκευση ως αυταρέσκεια», εξηγεί ο Economist.
Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτή η παγκόσμια, φιλελεύθερη τάξη, την οποία έχτισε η Αμερική χρησιμοποιώντας οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί. Στόχος, όπως αναφέρει, είναι να τιθασευτεί το αίσθημα αναταραχής που επικρατεί, ενώ ταυτόχρονα να προστατευτούν οι βάσεις της συγκεκριμένης ιδεολογίας.
«Ο φιλελευθερισμός πρέπει να δώσει απαντήσεις και στους πεσιμιστές», υπογραμμίζει.