Τα ψάρια καθώς και τα ψαρικά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική διατροφή. Από μικροί έχουμε συνηθίσει να τρώμε μπαρμπούνια, μαρίδα, χταποδάκι στην ταβέρνα, μπακαλιάρο με σκορδαλιά κάθε 25η Μαρτίου και θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα.
Παρ' ολ' αυτά, η υπεραλίευση έχει διαταράξει την βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της θάλασσας με αποτέλεσμα πολλά από τα είδη ψαριών να απειλούνται. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το Fish Guide, από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward που υλοποιείται σε 11 χώρες με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις παγκόσμιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.
Πρόκειται για έναν λειτουργικό και εύχρηστο οδηγό που σχεδιάστηκε με απώτερο στόχο να δημιουργήσει ενημερωμένους, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους και υπεύθυνους καταναλωτές που επιλέγουν ψαρικά, έχοντας κατά νου ορισμένες βασικές ανά είδος πληροφορίες, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους. Για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, το Fish Guide περιέχει μια μεγάλη λίστα εγχώριων και εισαγόμενων ψαρικών που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, βοηθώντας, με αυτό τον τρόπο, τους καταναλωτές να κάνουν σωστές επιλογές όταν πρόκειται να αγοράσουν ή να καταναλώσουν ψαρικά, και να συμβάλλουν στην προστασία των θαλασσών και τη διατήρηση των πολύτιμων φυσικών θαλάσσιων πόρων.
Η υπεραλίευση & η αλιεία σε αριθμούς:
- 20 κιλά ψαρικών καταναλώνονται ετησίως, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με 50 χρόνια πριν
- 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση
- 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα
- 31% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται
- Στους 26 εκατ. τόνους φτάνει η παράνομη και άναρχη και παράνομη αλιεία ετησίως, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων
- 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
- Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες
- Τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη
- 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία
Εάν πρόκειται για εγχώρια προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, το Fish Guide του WWF προτείνει τα προϊόντα βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Σχετικά με τα εισαγόμενα ψαρικά, στο Fish Guide χρησιμοποιείται ένας απλός χρωματικός κώδικας βάσει των επιπτώσεων που έχει η αλιεία τόσο σε έναν πληθυσμό ψαριών, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξετάζοντας παράλληλα εάν είναι πιστοποιημένα και εάν, βάσει αυτής της πιστοποίησης, μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη από το κοινό.
(π.χ. Μπλε: Προϊόντα πιστοποιημένα κατά MSC, ASC ή βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, Πράσινο: Κατανάλωσε άφοβα, Κίτρινο: Κατανάλωσε με προσοχή, Κόκκινο: Δεν πρέπει να το καταναλώσεις)
Copyright: ©Scandinavian Fishing Yearbook / WWF