Μπορεί η χρήση της τουαλέτας να αποτελεί μία φαινομενικά φυσιολογική ρουτίνα για όλους μας, για πολλούς Ινδούς ωστόσο η τουαλέτα αποτελεί ακόμα μία καινοτομία.
Σύμφωνα με το Quartz, περισσότεροι από 41 εκατομμύρια άνθρωποι που σε αστικές περιοχές της Ινδίας «εξορμούν» στη φύση προκειμένου να ενεργηθούν και το 71,5% του αγροτικού πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε καταστάσεις υγιεινής.
O Ινδός υπουργός Αστικής Ανάπτυξης, Sudhir Sharma, σκοπεύοντας να αποτρέψει την «ανοιχτή αφόδευση» και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της χώρας του θα χρησιμοποιούν από τούδε και στο εξής πιο τακτικά την τουαλέτα λάνσαρε ένα σύστημα οικονομικής ενίσχυσης, βάσει του οποίου όποια οικογένεια χρησιμοποιεί την τουαλέτα σε τακτική βάση θα ενισχύει το εισόδημά της κατά 37 δολάρια τον μήνα, όπως αναφέρουν οι Τimes of India. Σχολιάζοντας την εν λόγω κίνηση, ο Ινδός υπουργός ανέφερε ότι αυτή έχει ωφελήσει ήδη 15,000 οικογένειες σε δύο περιοχές και πως αν αποδειχθεί επιτυχής, το συγκεκριμένο παράδειγμα θα υιοθετηθεί και από υπόλοιπες περιοχές στην Ινδία.
Στόχος της κυβέρνησης ήταν να κατασκευάσει τουαλέτες σε 2,5 εκατ. νοικοκυρία και 100.000 δημόσιους χώρους μέχρι τον Μάρτιο του 2016, αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Όσον αφορά στις ήδη υπάρχουσες τουαλέτες αυτές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση: oι κλειδαρίες στις πόρτες είναι σπασμένες, οι κατσαρίδες κόβουν βόλτα στο πάτωμα και ο αερισμός είναι ανύπαρκτος!
Οι άνθρωποι αντιστέκονται να τις χρησιμοποιήσουν και αντ' αυτού προτιμούν να ενεργούνται στην ύπαιθρο, με μερικούς να αντιμετωπίζουν την χρήση της τουαλέτας ως μία πρωτόγνωρη πολυτέλεια.
Προκειμένου να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τουαλέτες, η κυβέρνηση στην Ινδία έχει οργανώσει πολλές πρωτοβουλίες σε σχολεία, οι οποίες υπάγονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκστρατείας «καθαρή Ινδία». Σε συνεργασία με το υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης στην Ινδία, η Google δημιούργησε πρόσφατα έναν online οδηγό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρίσκουν πιο εύκολα την πλησιέστερη δημόσια τουαλέτα, σε επτά πόλεις της χώρας.