Άλλο ένα ακόμα σκάνδαλο χτύπησε τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ρούχων, πολλές από τις οποίες έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν ότι συνεργάζονται με ασιατικά εργοστάσια που εκμεταλλεύονται παιδιά. Έπειτα από έρευνα του ολλανδικού ερευνητικού κέντρου «Somo» και της βρετανικής εφημερίδας Guardian, διαπιστώθηκε ότι δεκάδες βρετανικές εταιρείες, όπως η New Look, αλλά και η σουηδική H&M, πωλούν ρούχα που έραψαν παιδιά σε παράνομα εργοστάσια της Μιανμάρ.
Στο στόχαστρο των ερευνών μπήκαν 12 εργοστάσια, ενώ εξετάστηκαν οι μαρτυρίες 400 εργατών. Όπως έγινε γνωστό, η παιδική εργασία συνεχίζει να αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, όπως και η εργασιακή εκμετάλλευση των ενηλίκων. Οι περισσότεροι εργάζονται πολλές ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα για μόλις 13 πένες στερλίνας (περίπου 10 λεπτά του ευρώ) την ώρα.
«Πιστεύαμε ότι οι εταιρείες είχαν πάρει το μήνυμα για την παιδική εργασία, όμως η έρευνα δείχνει το ρίσκο που σχετίζεται με την προσπάθεια να κόβεται συνεχώς το κόστος εργασίας», αναφέρει η ερευνήτρια Πολίν Οβερίμ.
«Η εκτεταμένη εκμετάλλευση παιδιών στην Μιανμάρ για την παραγωγή ρούχων για μάρκες της Δύσης είναι ανησυχητική και δυσάρεστη και καλούμε όλες τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά παίρνουν την εκπαίδευση που τους αξίζει», πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, μετά από σειρά ερευνών και ρεπορτάζ που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες εταιρείες ρούχων έχουν λάβει μέτρα για την αποφυγή συνεργασιών με εργοστάσια που εκμεταλλεύονται παρανόμως παιδιά.
Όμως, καθώς οι μισθοί αυξάνονται στην Κίνα με το πέρασμα του χρόνου, οι εταιρείες στρέφονται σε ακόμα φθηνότερες αγορές, όπως η Μιανμάρ, όπου ακόμα δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι, ενώ η νομοθεσία επιτρέπει την παιδική εργασία σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι παραβιάσεις στην Μιανμάρ αφορούν κυρίως στην μισθοδοσία, καθώς οι περισσότεροι εργάτες αμείβονται με 10 λεπτά την ώρα, ποσό πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο ωρομίσθιο.