Oνομάζεται Joanna Palani και στα 23 της χρόνια έφυγε από τη Δανία παρατώντας τις σπουδές της στο τμήμα των πολιτικών επιστημών και πήγε στη Συρία για να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτουςστη μονάδα της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG). Όμως, όπως αναφέρει η ίδια στη Daily Mail τώρα όχι μόνο έχει χάσει τα πάντα αλλά και κινδυνεύει από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι ή θα την εκτελέσουν ή θα την κάνουν σκλάβα του σεξ.
«Ήμουν διατιθεμένη να θυσιάσω τη ζωή μου και την ελευθερία μου προκειμένου να σταματήσω την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους έτσι ώστε όλοι στην Ευρώπη να είναι ασφαλείς. Αυτή ήταν η επιλογή μου. Όμως τώρα η χώρα μου η Δανία με θεωρεί τρομοκράτη» λέει η ίδια στη Daily Mail.
Η κουρδικής καταγωγής Joanna Palani επέστρεψε στη Δανία όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη καθώς παραβίασε το νόμο που απαγορεύει στους Δανούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε ένοπλες συρράξεις.
Όμως η ίδια δεν περίμενε την ετυμηγορία της και κρυφά επέστρεψε στη Συρία, παραβιάζοντας μια σειρά από σοβαρούς και αυστηρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους, προκειμένου να είναι μαζί με τις συμπολεμίστριές της.
«Λυπάμαι που παραβίασε το νόμο και την απαγόρευση εξόδου που μου είχε επιβληθεί όμως ένιωσα ότι δεν είχα καμία επιλογή. Δεν περίμενα ότι θα έχανα σχεδόν τα πάντα πολεμώντας για την ασφάλεια της χώρας (της Δανίας) η οποία τώρα προσπαθεί να μου στερήσει την ελευθερία» λέει στη βρετανική εφημερίδα.
«Ζω σε μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο άλλα τώρα πεινάω, είμαι άστεγη και κρυώνω τα βράδια στο κρεβάτι που κοιμάμαι,ακόμη και εάν δουλεύω full time. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν».
Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε στην Joanna τον Σεπτέμβριο του 2015. Όμως αψήφησε της αρχές και πολέμησε στο πλευρό των Κούρδων από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2016.
Τώρα η κοπέλα, η οποία ζει στη Δανία από την ηλικία των τριών ετών όταν έφτασε με τους πρόσφυγες από το Ιράκ γονείς της, έχει ως στόχο να σταματήσει όσους Δανούς θέλουν να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.
Λέει ότι νιώθει κυνηγημένη τόσο από της αρχές της Δανίας όσο και από το Ισλαμικό Κράτος που την έχει επικηρύξει νεκρή ή ζωντανή για ένα εκατομμύριο δολάρια. Είναι αναγκασμένη κάθε τρεις μέρες να αλλάζει τόπο διαμονής και υποφέρει τόσο λόγω οικονομικής ανέχειας αλλά και εξαιτίας της έλλειψης οικογενειακής θαλπωρής.
«Το νομικό σύστημα της Δανίας θέλει να με κάνει παράδειγμα προς αποφυγή και να μεταδώσει την εικόνα στο κοινό ότι είμαι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος, όμως δεν είμα εγκληματίας» λέει.
«Μπορώ να δεχθώ ότι θα φυλακιστώ για 10 χρόνια και θα νιώθω περήφανη για την ποινή μου με το σκεπτικό πως ότι έκανα ήταν για να σώσω ανθρώπους. Όμως δεν πρόκειται να δεχθώ να μπω φυλακή ούτε για μια ημέρα με την κατηγορία ότι είμαι κίνδυνος για την Δανία. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας με βλέπουν ως κίνδυνο για τη χώρα και δεν καταλαβαίνουν ότι πολεμούσα για την Ευρώπη και για τις απανταχού γυναίκες».
Η Joanna συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου βάσει του αυστηρού αντιτρομοκρατικού νόμου που απαγορεύει στους πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκρούσεις στο Ιράκ και στη Συρία. Κρατήθηκε στη φυλακή για τρεις εβδομάδες και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους στις 23 Δεκεμβρίου. Όμως τότε έμαθε ότι το Ισλαμικό Κράτος την έχει επικηρύξει.
Δεν τη φοβίζει ο θάνατος, λέει η ίδια όσο η στέρηση της ελευθερίας της. Σήμερα κρύβεται κάπου στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Daily Mail, κάποιοι ακραίοι ισλαμιστές που την αναγνώρισαν στο δρόμο της επιτέθηκαν πρόσφατα.
Δεν φοβάται. Όπως λέει όταν πολεμούσε με τις συντρόφους της και απελευθέρωναν γυναίκες κρατούμενες από τους τζιχαντιστές ήξεραν τους κινδύνους και έλεγαν πως εάν μια μαχήτρια χάσει τη ζωή της θα την αντικαταστήσουν πολλές άλλες, και αυτό διότι όπως εξήγησε οι περισσότερες γυναίκες που σώζονταν συνήθως οικειοθελώς στρατολογούταν στις Πεσμεργκά.
Η Joanna αρνείται να πει πόσους τζιχαντιστές σκότωσε ως ελεύθερη σκοπευτής, λέγοντας πως δεν μπορείς να περηφανεύεσαι όταν αφαιρείς τη ζωή ενός ανθρώπου, όμως λέει πως όταν ήταν μικρή θαύμαζε τη ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτή, την Lyudmila Pavlichenko, την αποκαλούμενη «Κυρά του Θανάτου» που κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχε σκοτώσει περισσότερους από 309 ναζί.
«Είμαι μια ελεύθερη σκοπευτής» λέει και το βλέμμα της γίνεται σπινθηροβόλο. «Χρησιμοποιώ το μυαλό μου και το σώμα μου για να φέρω σε πέρας την αποστολή μου. Ακόμη θυμάμαι με ενθουσιασμό την εκπαίδευσή μου. Μου θυμίζει την Lyudmila Pavlichenko.
Η YPG έχει δηλώσει στο πλαίσιο της προπαγάνδας της ότι η Joanna έχει σκοτώσει 100 τζιχαντιστές.
«Πρέπει να είσαι ήρεμος, πολύ υπομονετικός και απίστευτα συγκεντρωμένος. Δεν επιτρέπεται να χάσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου. Έτσι ήμουν, καλυμένη με κουβέρτες και κρυμμένη με καμουφλάζ και ένα ρωσικό όπλο τύπου SVD Dragunov» λέει.
Όταν ήταν στην πρώτη γραμμή στο Manbij έμεινε για μέρες στο ίδιο σημείο.
«Είσαι εκεί μόνη σου με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Την ημέρα αμυνόμασταν και το βράδυ βγαίναμε για κυνήγι και πυροβολούσαμε. Χρησιμοποιούσαμε διόπτρες νυκτός.».
Σήμερα κοιμάται στους καναπέδες φίλων της και όπου αλλού βρει, ντύνεται με ρούχα που της δίνουν φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας έχει προσφερθεί να την προστατέψει, όμως η Joanna Palani λέει πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη γιατί θα προσπαθήσουν να τη φυλακίσουν.
Κουράγιο παίρνει από τις αναμνήσεις της. Θυμάται το βλέμμα ενός μικρού κοριτσιού το οποίο μαζί με άλλους μαχητές απελευθέρωσε, μαζί με την οικογένειά του, από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους. «Όλες αυτές οι εμπειρίες κάνουν την υφιστάμενη κατάσταση υποφερτή».
Οι επιρροές της πολλές. Ο πατέρας κι ο παππούς της ήταν μαχητές Πεσμεργκά, Κόύρδοι από το Ιράν. Από μικρή ήθελε να τους μοιάσει. Στην ηλικία των 9 ετών κάπου στη Φιλανδία της δόθηκε η ευκαιρία να πυροβολήσει και έκτοτε έγινε φανατική. «Μου άρεσε η δύναμη που είχε το όπλο, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησα πως η δύναμη προέρχεται από το άτομο που το κρατά. Ήθελα να γίνω καλύτερη». Τις καλοκαιρινές διακοπές της τις περνούσε με τους συγγενείς στο Κουρδιστάν. Η Αραβική Άνοιξη ήταν καθοριστική για την ίδια. Έφυγε και πήγε στη Συρία. Εκεί τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα συγκριτικά με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. «Εκατομμύρια πάλευαν για τη δημοκρατία και ήθελε να είμαι μέρος τους. Τότε ήμουν 17, 18 ετών». Λίγα χρόνια αργότερα πολεμούσε στο Κομπάνι, απελευθέρωνε κορίτσια Γιαζιντί και μετά συνέχισε τις μάχες στο Ιράκ.
Η στρατιωτική της καριέρα έπεσε στην αντίληψη των δανέζικων αρχών και σε μια άδειά της , τον Σεπτέμβριο του 2015 επέστρεψε στη Δανία και το δικαστήριο της χώρας της απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα.
Το στρες από τις μάχες και στη συνέχεια από την περιπέτεια που ζει στη Δανία την έχουν φθείρει. Είναι εξαντλημένη, έχει συχνούς πονοκεφάλους, έχει αδυνατίσει πολύ και δεν μπορεί να κοιμηθεί. Δεν θέλει τη λύπηση κανενός και ξέρει πως έχει κάνει την επιλογή της. «Αυτοί για τους οποίος ρίσκαρα τη ζωή μου τώρα θέλουν να μου στερήσουν την ελευθερία μου. Δεν περίμενα ότι θα έχανα σχεδόν τα πάντα με τον να πολεμήσω για την ελευθερία μας και την ασφάλειά μας» δηλώνει στη Daily Mail.