«Η κυβέρνηση κλείνει τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Αναφορές για παράτυπα καθηλωμένους ασθενείς

«Η κυβέρνηση κλείνει τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
UpperCut Images

Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να κλείσει να ψυχιατρικά Νοσοκομεία και να μεταφέρει την ευθύνη στα γενικά Νοσοκομεία, τον ιδιωτικό τομέα και την ΑΜΕΜΥ ΑΕ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για παράτυπα καθηλωμένους ασθενείς, επιθέσεις σε νοσηλευτές και άλλα βίαια επεισόδια, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και την απουσία ειδικά διαμορφωμένων χώρων.

Αφορμή για ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αποτέλεσε ένα προς ψήφιση νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, και το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζομένους, το Υπουργείο Υγείας το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέσω της μεταφοράς κλινικών και προσωπικού «σε ανύπαρκτες κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ ΑΕ».

«Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα γεμίσουν τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και τα παγκάκια με ψυχικά πάσχοντες ασθενείς χωρίς θεραπευτική αγωγή. Η πλειονότητα των ασθενών δεν έχει δυνατότητα να απευθυνθεί στον Ιδιωτικό Τομέα που δωρίζονται οι Υπηρεσίες, καθ’ ότι εξαντλήθηκαν τα χρήματά τους με τις μακροχρόνιες Νοσηλείες. Οι Ιδιωτικές Μονάδες εισάγουν ασθενείς μόνο με καλή τσέπη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εκτός όμως από το Υπουργείο Υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί και μη κυβερνητικές οργανώσεις που κατηγορούνται για παρασκηνιακές συμφωνίες με την κυβέρνηση, καθώς έχουν «βάλει στο μάτι το φιλέτο των κοινοτικών κονδυλίων και της κρατικής χρηματοδότησης, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ ΑΕ». Γίνεται μάλιστα λόγος για συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία και έλαβαν παράνομες χρηματοδοτήσεις με βάση με βάση τις προϋπολογισθείσες δαπάνες ανά ωφελούμενο ασθενή και όχι με απολογιστικές δαπάνες, όπως ορίζουν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

  • Οι ψυχικά πάσχοντες οδηγούνται στα παγκάκια και στις στάσεις του Μετρό
  • Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας
  • Δραματικές ελλείψεις προσωπικού
  • Βαλτώνει η αποασυλοποίηση
  • Δεν έχουν χρήματα να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες των Νοσηλευόμενων Ασθενών και των φιλοξενούμενων σε Μονάδες
  • Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης
  • Όλα στις Μ.Κ.Ο. και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
  • Σοβαροί τραυματισμοί Νοσηλευτών και Ασθενών
  • Τι έγινε με την χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.;
  • ΚΑΘΗΛΩΣΕΙΣ μεγάλου αριθμού Ασθενών
  • Τι έλεγε ο κος Ξανθος ως αντιπολίτευση;

Η κυβέρνηση με σχέδια επί Νόμου προσπαθεί να μεταρρυθμίσει τα αμεταρρύθμιστα στη Δημόσια Ψυχική Υγεία.

Με το μανδύα της Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας επιδιώκει την μεταφορά δραστηριοτήτων (τμήματα Νοσηλείας, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.

Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Θέλουν να τα κλείσουν. Επιδιώκουν συγκεκαλυμμένα την κατάργησή τους μέσω της μεταφοράς κλινικών και προσωπικού σε ανύπαρκτες κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε. Φάνηκε καθαρά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην ακρόαση φορέων. Τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. Σιγή ιχθύος από τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους Υπουργούς Υγείας. Πετάνε στο δρόμο τους Ψυχικά Πάσχοντες. Η λειτουργία του Συστήματος Ψυχικής Υγείας σήμερα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και κατά 20% στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.

Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα γεμίσουν τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και τα παγκάκια με Ψυχικά Πάσχοντες Ασθενείς (άστεγοι χωρίς θεραπευτική αγωγή). Η πλειονότητα των Ασθενών δεν έχει δυνατότητα να απευθυνθεί στον Ιδιωτικό Τομέα που δωρίζονται οι Υπηρεσίες, καθ’ ότι εξαντλήθηκαν τα χρήματά τους με τις μακροχρόνιες Νοσηλείες. Οι Ιδιωτικές Μονάδες εισάγουν Ασθενείς μόνο με καλή τσέπη.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία έχουν ανεπτυγμένο πλούσιο δίκτυο υπηρεσιών (Πρωτοβάθμιων, εισαγωγών και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) το οποίο έχουν «βάλει στο μάτι» οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες. Η κυβέρνηση έχει κάνει παρασκηνιακές συμφωνίες. Μεθοδεύουν το φιλέτο των κοινοτικών κονδυλίων και της κρατικής χρηματοδότησης να τα διαχειρίζονται οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, ο Ιδιωτικός τομέας και η ΑΕΜΥ Α.Ε.

Έως τώρα έχουν πάρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς αντίστοιχο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αλήθεια διατάχθηκε κάποια ΕΔΕ, κατατέθηκε αναφορά στην Εισαγγελία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ψυχική Υγεία και αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας δεν έχουν φαί για τους Ασθενείς, χρηματοδοτούσαν παράνομα τις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες με βάση τις προϋπολογισθείσες δαπάνες ανά ωφελούμενο Ασθενή και όχι με απολογιστικές δαπάνες, όπως ορίζουν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Το αφήνουν να ξεχαστεί. Παραπέμφθηκε στις καλένδες;

Οι ωφελούμενοι (φιλοξενούμενοι) στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μαραζώνουν οικονομικά, κάνουν οικονομία και στο φαγητό λόγω δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων.

Λαμβάνουν για τη διαβίωσή τους (περιλαμβάνει τα πάντα ακόμη και τις τεχνικές επισκευές του ξενώνα) 6 ευρώ ημερησίως, από τα διπλά χρήματα που ελάμβαναν έκαστος πριν την κρίση. Αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να αγοράσουν ένα ζευγάρι «παντόφλες».

Το Υπουργείο Υγείας έπαψε να χρηματοδοτεί το Θεραπευτικό Κίνητρο στους απασχολούμενους Ασθενείς σε δραστηριότητες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ύψους 176 ευρώ το μήνα για τους εξωτερικούς Ασθενείς και 139 ευρώ το μήνα για τους Νοσηλευόμενους Ασθενείς. Τέτοια έμφαση στην αποασυλοποίηση!!!

Έριξε το μπαλάκι της χορήγησης του θεραπευτικού κινήτρου στους προϋπολογισμούς των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Με τι όμως χρήματα θα το χορηγήσουν;

Οι εισαγωγές Ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με το χρόνο. Νοσηλεύονται υπεράριθμοι Ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων).

Εισαγωγή Ασθενών οξέων περιστατικών στο Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

  • 20101.785
  • 20132.125
  • 20141.503
  • 20151.724
  • 20161.970

Αντίστοιχος αριθμός και στο ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ) καθότι εφημερεύει δύο ημέρες την εβδομάδα (όσες και το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ).

Επισκέψεις Ασθενών στα τακτικά εξωτερικά Ιατρεία:

ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ)45.000

ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ35.000

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων εισάγονται εκτός των Ψυχικά Πασχόντων, κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον), Ασθενείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άρθρο 69 του ποινικού κώδικα) και περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανεπτυγμένα θεραπευτικά τμήματα (αλκοολικοί, τοξικομανείς κ.α.)

Το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία, αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 5%. Το υψηλό ποσοστό οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Πολλά κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, άνεργοι), αλλά και ψυχικά πάσχοντες οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, δημιουργούν ψεύτικα επεισόδια ή επικαλούνται υποτροπές Ασθενών χωρίς να υφίστανται, για να επιτύχουν εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού, εξασφαλίζοντας έτσι στέγη και φαγητό.

Τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που λειτουργούν ως Ψυχιατρικοί Τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία βαίνουν προς διάλυση, αφού το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε την οργανική ένταξή τους στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Το δίκτυο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν θα καταλήξει στις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και την ΑΕΜΥ ΑΕ

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως και οι Ψυχιατρικοί Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στη προοπτική ότι θα κλείσουν έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό. Έχει μειωθεί σημαντικά το προσωπικό τους σε σχέση με το έτος 2010. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 60% και δεν έχουν και εγκεκριμένους νέους οργανισμούς, αν και έχουν κατατεθεί πριν χρόνια, λόγω επικείμενης κατάργησής τους.

Δημοφιλή