Κάθε βιβλίο είναι ένα παράθυρο σε έναν νέο κόσμο. Μπορεί όμως να είναι και ένας υπέροχος τρόπος για να γνωρίσεις μια άλλη χώρα. Τους ανθρώπους της, την κουλτούρα τους, τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις τους, την ιστορία τους. Και φυσικά κάθε χώρα φημίζεται για τα δικά της λογοτεχνικά «διαμάντια» που ξεχωρίζουν παγκόσμιο επίπεδο ενώ η φήμη τους- και οι πωλήσεις τους- ξεπερνούν τα στενά σύνορα της χώρας καταγωγής του συγγραφέα.
Ο χρήστης του Reddit
Για παράδειγμα για τη Ρωσία είναι το «Πόλεμος και Ειρήνη» και για τις ΗΠΑ το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» ή το «Υπερηφάνια και Προκατάληψη» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για την Ελλάδα είναι η «Ιλιάδα» του Ομήρου.
Φυσικά ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει με τις επιλογές που έχουν γίνει και να επιμένει πως στη θέση του έργου του Τολστόι θα έπρεπε να είναι ένα έργο του Ντοστογιέφσκι στην περίπτωση της Ρωσίας ή του Χέμινγουεϊ αντί για της Λι Χάρπερ στην περίπτωση των ΗΠΑ κοκ.
Και όλες οι διαφωνίες μπορεί να είναι σεβαστές, όσο υποκειμενική μπορεί άλλωστε να είναι και η κριτική στις Τέχνες.
Εμείς πάντως σας προτείνουμε να μην μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε εάν πράγματι ο Βίκτωρ Ουγκό και οι «Άθλιοι» είναι το πιο χαρακτηριστικό λογοτεχνικό έργο για τη Γαλλία ή εάν η Ιρλανδία πρέπει να εκπροσωπείται από την «Οδύσσεια» του Τζέιμς Τζόυς. Εστιάσετε στην πρωτοτυπία της προσπάθειας, απολαύστε την «ομορφιά» αυτού του χάρτη και περιηγηθείτε σε χώρες που τους συγγραφείς και τα έργα τους δεν γνωρίζουμε, όπως στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική ή σε μικρές χώρε της Λατινικής Αμερικής.
Και ίσως εκεί να βρίσκεται το επόμενο αγαπημένο σας βιβλίο...