Μπορεί η Ελβετία να ανακηρύχθηκε ως «η καλύτερη» στον κόσμο, ωστόσο άλλη κρατά τα σκήπτρα της πιο ισχυρής. Και δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ που και φέτος διατηρούν τη θέση τους στα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου, παρά τους φόβους για τη νέα του ηγεσία.
Βάσει της ετήσιας έρευνας από το U.S. News & World Report σε συνεργασία με το BAV Consulting και το Wharton, το Business Insider δημοσιεύει τη λίστα με τα 23 πιο ισχυρά κράτη του κόσμου. Στην έρευνα συμμετείχαν 80 χώρες και πάνω από 21.000 άνθρωποι από πολλούς τομείς της δημόσια σφαίρας. Τα βασικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν για τη συγκεκριμένη λίστα ήταν η οικονομική και πολιτική επιρροή μιας χώρας και η ισχύ της σε διεθνείς συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και οι στρατιωτικές.
1. ΗΠΑ
Το 75% των ερωτηθέντων είπε ότι η εκλογή Τραμπ τους έκανε να χάσουν λίγο τον σεβασμό τους για τις ΗΠΑ, αλλά η χώρα παραμένει η πιο ισχυρή. Η οικονομική, πολιτική και πολιτιστική επιρροή της εξακολουθεί να διαμορφώνει τον κόσμο. Επίσης, ο τεράστιος αμυντικός προϋπολογισμός της (600 δισ. δολάρια περίπου και η οικονομία της, την στέλνουν στην κορυφή του κόσμου.
2. Ρωσία
Το δίπολο παραμένει και η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο ενεργειακός της πλούτος, που με τη σωστή κεφαλαιοποίησή του έγινε ένα από τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου. Οι στρατιωτικές δαπάνες επί του ΑΕΠ της είναι επίσης πολύ μεγάλες. Τώρα δίνει ετησίως το 5,4% του ΑΕΠ στην άμυνα -ενώ οι ΗΠΑ έδωσαν το 3,6% το 2016.
3. Κίνα
Η άνοδος της Κίνας είναι αξιοπρόσεκτη, τονίζει το Business Insider. Με 1,4 εκατ. κατοίκους, ήδη έχει τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου και εκτιμάται ότι το 2050 θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
4. Μεγάλη Βρετανία
Παρόλο που ακόμη δεν μπορούν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις μετά την έξοδο του από την ΕΕ, φαίνεται ότι μέχρι τώρα έχει αντέξει τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit.
5. Γερμανία
Συχνά την χαρακτηρίζουν ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης. Είναι το πολυπληθέστερο κράτος της ΕΕ και έχει δει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή να ενισχύεται όλο και περισσότερο από την επανένωση το 1990.
6. Γαλλία
Με κατά κεφαλήν ΑΕΠ τα 34.581 ευρώ, είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ και ένα από τα κράτη με τις περισσότερες εξαγωγές όπλων. Υπόψη λήφθηκε και η επιρροή της στις επιστήμες, την πολιτική, την οικονομία και κυρίως τον πολιτισμό.
7. Ιαπωνία
Μια από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά χώρες, είναι η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου.
8. Ισραήλ
Παρά το εν εξελίξει Παλαιστινιακό ζήτημα, το Ισραήλ έχει μια ισχυρή οικονομία, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.
9. Σαουδική Αραβία
Τα αποθέματα πετρελαίου έχουν φέρει τη χώρα στις υψηλές θέσεις σε πλούτο και ισχύ.
10. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων και μετά τη Σαουδική Αραβία, το δεύτερο υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό στα Αραβικά κράτη.
11. Νότια Κορέα
Με μια δύσκολη σχέση με την απομονωμένη γείτονά της στο Βορρά, η Νότια Κορέα συχνά λαμβάνει τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη των υπερδυνάμεων του κόσμου. Με πολλές ξένες επενδύσεις, ενώ παράλληλα είναι η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.
12. Καναδάς
Μπορεί να ανακηρύχθηκε η δεύτερη καλύτερη χώρα για να ζεις, αλλά η ισχύς της δεν είναι αξιολογήθηκε τόσο ψηλά, παρόλο που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.
13. Τουρκία
Μεταξύ Μέσης Ανατολής και ΕΕ, αξιολογείται ως σημαντική χώρα. Ωστόσο, οι κακές σχέσεις της με κάποια κράτη της ΕΕ εμποδίζει την πρόοδό της.
14. Ιράν
Προκαλεί το ενδιαφέρον λόγω της στρατηγικής του θέσης στην Μέση Ανατολή. Επίσης κατέχει το 9% των πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου.
15. Ελβετία
Είναι η καλύτερη χώρα για να ζεις, είναι το 11ο πιο πλούσιο κράτος βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και είναι εξαιρετικά ελκυστική χώρα για επενδύσεις λόγω της χαμηλής φορολογίας της.
16. Ινδία
Είναι η πιο χώρα με την πιο γρήγορα αυξανόμενη οικονομία του κόσμου για το 2016. Ωστόσο, η πρόσφατη κρίση μετρητών ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει 11 δισεκατομμυριούχους και το 86% της κυκλοφορίας των μετρητών.
17. Αυστραλία
Εάν και η παγκόσμια επιρροή της είναι χαμηλή, η Αυστραλία ήρθε τέταρτη στην κατηγορία της ποιότητας ζωής.
18. Ιταλία
Παραμένει στη λίστα παρά τις πολιτικές εξελίξεις με το δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι.
19. Σουηδία
Ο απόφασή της να μην επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις της, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία των πολιτών της, έχει κερδίσει το παγκόσμιο σεβασμό.
20. Πακιστάν
Η πολιτική αστάθεια, η διαφθορά και ο εξτρεμισμός στέκονται εμπόδιο στο Πακιστάν να αναδυθεί στην κατάταξη.
21. Ολλανδία
Εκεί όπου έχουν την έδρα τους το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η Ολλανδία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.
22. Ισπανία
«Η ένταξη στην ΕΕ το 1986 έδωσε ώθηση για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ισπανίας, της βιομηχανίας και της οικονομικής πολιτικής», σύμφωνα με το US News.
23. Κατάρ
Το Κατάρ είναι το πιο πλούσιο κράτος του κόσμου βάσει του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, λόγω των αποθεμάτων πετρελαίου.