Κίνδυνος «ηλεκτροπληξίας» στην κυβέρνηση με τις πιέσεις των θεσμών για την ΔΕΗ

Κίνδυνος «ηλεκτροπληξίας» στην κυβέρνηση με τις πιέσεις των θεσμών για την ΔΕΗ
shutterstock

Κίνδυνος «ηλεκτροπληξίας» ελλοχεύει για το εσωτερικό της κυβέρνησης, εξαιτίας των απαιτήσεων από τους Θεσμούς να «τρέξει» άμεσα η πώληση του 40% της ΔΕΗ. Το θέμα που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα από την πλευρά των δανειστών έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και διαφορετικές γραμμές σχετικά με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης επί του θέματος.

Πηγές από την διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «αναγκαίο κακό» την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να διασωθούν άλλα κομμάτια από τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως είναι το Ασφαλιστικό ή τα εργασιακά. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όποια και αν είναι τελικά η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, όπως και να θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια ρεύματος της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις κινούνται στο να αναβρεθεί το καλύτερο σχήμα ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές. Δεδομένο θεωρείται ότι όποια και να είναι η τελική λύση το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας μετά την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της εταιρίας.

Οι δανειστές έχουν βάλει ως προτεραιότητα την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι ασφυκτικές καθώς έχοντας πλήρη γνώση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος μείωσης του μεριδίου της εταιρίας είναι η πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αποδεχόμενη ότι η συμφωνία στη βάση των απαιτήσεων που έχουν οι δανειστές είναι μονόδρομος προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρίας να ετοιμάζει μια ομάδα εργοστασίων τα οποία θα μπορούσαν να βγουν προς πώληση. Σε αυτά θα υπερτερούν οι λιγνιτικές μονάδες, αφήνοντας έξω κρίσιμα εργοστάσια για την επάρκεια παραγωγής ρεύματος.

Η προώθηση αυτού του σχεδίου δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την τελική απόφαση σχετικά με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης επί του θέματος. Και αυτό γιατί ταυτόχρονα με το βασικό σενάριο που έχουν βάλει οι δανειστές, στην Αθήνα επεξεργάζονται και άλλες εναλλακτικές προκειμένου να αποφευχθεί και η εμπλοκή στην αξιολόγηση, αλλά και η ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, η διαπραγματευτική ομάδα έχει προτείνει οι αποφάσεις για την τύχη της ΔΕΗ να μεταφερθούν στη διοίκηση του Υπερταμείου, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές για το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου προβλέπει τη μεταφορά του 34% που κατέχει το Δημόσιο, στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

Στα σχέδια για την αντιμετώπιση των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών, αλλά και των αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπάρχει και η πρόταση για τη μεταφορά και του υπόλοιπου 17% της ΔΕΗ που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρία, από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΔΗΣ, προκειμένου να αποφευχθεί σε αυτή τη φάση η πώληση μονάδων.

Δημοφιλή