To νησί Σαζάν, που βρίσκεται περίπου 3 μίλια μακριά από την ακτή της Αλβανίας, αποτελούσε για χρόνια ένα μυστήριο για το ευρύ κοινό. Σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης και χρησιμοποιούνταν ως στέγη για μία στρατιωτική βάση, φιλοξενώντας περισσότερους από 3.000 στρατιώτες.
Όμως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι περισσότεροι στρατιώτες έφυγαν και τώρα το Σαζάν, είναι σχεδόν ένα έρημο νησί, ενώ το δίκτυο αποθηκών του και των σηράγγων του παραμένει ανέπαφο, όπως αναφέρει το Atlas Obscura.
Η πρόσβαση των τουριστών στο νησί απαγορεύτηκε ως επί το πλείστον αλλά το 2015 η κυβέρνηση επέτρεψε σε μερικούς από αυτούς να επισκεφτούν το Σαζάν σε μία προσπάθεια να ωθήσουν την οικονομία της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Associated Press, Αλβανοί αξιωματούχοι είπα ότι πρόκειται να επιτρέψουν στους τουρίστες να επισκεφτούν ξανά το νησί αυτό το καλοκαίρι. Στόχος είναι να γίνει το Σαζάν τουριστικός προορισμός. Η Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Αλβανίας, Μίλβα Ικόνομι, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση είναι σημαντική για την οικονομία της Αλβανίας, η οποία βασίζεται σημαντικά στον τουρισμό.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελούσε μία σημαντική κίνηση από γεωπολιτική άποψη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Σοβιετικοί θεωρούσαν το Σαζάν ως σημείο -«κλειδί» από όπου μπορούσαν να ελέγχουν τα στενά του Οτράντο, το πέρασμα ανάμεσα στην αλβανική ακτή και του νοτιανατολικού τμήματος της Ιταλίας.