Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία εξελέγη μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του ΟΗΕ για την περίοδο 2018-2022. Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «UN Watch» έχει καταδικάσει το περιστατικό, ενώ επικριτικοί ήταν με τον ΟΗΕ και αρκετοί πολίτες του κόσμου. «Άλλη μια απόδειξη ότι ο ΟΗΕ είναι ένα αστείο», έγραψαν χρήστες του διαδικτύου στο Twitter.
«Αυτή είναι μια “μαύρη” μέρα για τα γυναικεία δικαιώματα και για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch, Χιλέλ Νόιερ.
Τα μέλη των Επιτροπών του ΟΗΕ συνήθως επιλέγονται πίσω από «κλειστές πόρτες» στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC). Ωστόσο, για πρώτη φορά, μετά από αίτημα της Κίνας, οι ΗΠΑ απαίτησαν να διεξαχθεί ανώνυμη ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι 47 από τα 54 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας στην 45μελή επιτροπή, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια που έλαβαν υπόψιν τους πολλές από τις δυτικές δημοκρατίες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ του βασιλείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χιλέλ Νόιερ δημοσίευσε στο Twitter παλαιότερο επίσημο έγγραφο που είχε αποστείλει η Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, με το οποίο πρότεινε να γίνει η Σαουδική Αραβία μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch άφηνε να εννοηθεί στην περιγραφή ότι η αραβική χώρα καταφέρνει να εξασφαλίζει θέσεις στον ΟΗΕ μέσω μυστικών συμφωνιών που συνάπτει ακόμα και με «εχθρούς» της, όπως η Ρωσία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η χώρα διαθέτει το 18% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο και αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του.
Ο λόγος που οι πολίτες του κόσμου εξοργίστηκαν με την συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Σαουδική Αραβία. Η χώρα, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση χάσματος φύλου, κατέλαβε το 2015 την 134η θέση στην κατάταξη 145 χωρών με βάση την ισότητα και, παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές είναι περισσότερο επιφανειακές, παρά ουσιώδεις στην καθημερινότητα των γυναικών.
Μόλις το 13% των γυναικών εργάζεται, αν και η πλειοψηφία των φοιτητών στα Πανεπιστήμια είναι γένους θηλυκού. Ο νόμος του κράτος -που στηρίζεται στις παραδόσεις των σουνιτών- ορίζει ότι μια γυναίκα θα πρέπει να έχει έναν αρσενικό προστάτη σε κάθε στάδιο της ζωής της -από την γέννηση, μέχρι και τον θάνατό της-. Αυτή η επιταγή έχει και γραφειοκρατικές συνέπειες, καθώς για να παραλάβει μια γυναίκα κάποιο δημόσιο και επίσημο έγγραφο -από πιστοποιητικό γέννησης, μέχρι και αίτηση αποφυλάκισης ή ασφάλισης υγείας- θα πρέπει να έχουν την υπογραφή του προστάτη τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιες απαγορεύεται να οδηγήσουν αυτοκίνητα, ενώ πολλές φορές πέφτουν θύματα κακοποίησης στο σπίτι.