Τον Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, να ψηφίσουν οι Γάλλοι πολίτες, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Le Monde» και δημοσίευσε στο ιστολόγιό του στα αγγλικά. Η συγκεκριμένη κίνηση προκαλεί εντύπωση, καθώς, όπως επισημαίνει και το EuroNews, οι δύο προσωπικότητες είναι εξαιρετικά διαφορετικές.
«Ο ένας είναι ο μαχητικός πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης. Ένας ακαδημαϊκός που καβαλά μηχανές και μια σημαντική προσωπικότητα για την ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη. Ο άλλος είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης της Rothchild και κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο υποψήφιος των πλουσίων».
Ο ίδιος ο Βαρουφάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους στηρίζει τον Μακρόν. Ο πρώτος είναι ίσως προφανής: ο Μακρόν «κονταροχτυπιέται» με την Μαρίν Λεπέν και ο ίδιος εξηγεί πως δεν θα άντεχε το βάρος να μην προβεί σε μια ενέργεια για να αποτρέψει την νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας. Ο Βαρουφάκης απευθύνεται με την παρέμβασή του κυρίως σε εκείνους τους ψηφοφόρους της αριστεράς που πιθανώς θα απείχαν από την ψηφοφορία, ή δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν τον Μακρόν, επιδεικνύοντας την αντίθεσή τους στο οικονομικό του πρόγραμμα, που κλίνει προς τον φιλελευθερισμό.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας ακόμα λόγος που ο ίδιος στηρίζει τον Μακρόν. Ο πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος που είχε στηρίξει την ελληνική πλευρά την δύσκολη περίοδο των πρώτων διαπραγματεύσεων ΣΥΡΙΖΑ-θεσμών το 2015. Ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο, «την ώρα που η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας και η κυβέρνηση του Βερολίνου στραγγάλιζαν τις προσπάθειες της νεοεκλεγμένης αριστερής κυβέρνησής μας να απελευθερώσει την Ελλάδα από τον ζυγό του χρέους». Ο Γάλλος πολιτικός φέρεται ακόμα να του είχε εκμυστηρευτεί πως δεν θέλει η γενιά του να είναι υπεύθυνη για το Grexit.
Βαρουφάκης για την τεχνική συμφωνία: Χρειάζεται να μπει ένα τέλος στην δίνη του παραλογισμού
«Η πολιτική συνθηκολόγησης στην αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα, και της παραπομπής της οποιασδήποτε σοβαρής αναδιάρθρωσης χρέους σε ένα μέλλον όπου ο παραγωγικός ιστός της χώρας δεν θα μπορεί πια να συνέλθει, οδηγεί σε ακόμα χειρότερη υποτέλεια και ακόμα πιο παράλογες απαιτήσεις από την ανίερη συμμαχία που διαλύει την Ευρώπη. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι αποδεχόμενη τη μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων θα πάρει μια λυτρωτική (αντί για διακοσμητική) αναδιάρθρωση χρέους, ας είναι προετοιμασμένη για ακόμα χειρότερες εντολές από πλευράς Σόιμπλε όσον αφορά το πλεόνασμα. Χρειάζεται να μπει ένα τέλος στην δίνη του παραλογισμού. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Νέα Συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων, στην βάση των έξι μεταρρυθμίσεων που προτείνει το DiEM25 οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς διαπραγματεύσεις άμεσα - σε μεταρρυθμίσεις κινούμενες στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που υπογράφει η κυβέρνηση και που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση της χώρας. Μόνο έτσι μπορεί να επιστρέψει η δημιουργικότητα και η ελπίδα στην Ελλάδα εντός μιας Ευρώπης που οι δημοκράτες θα μπορούν να αναθαρρύνουν σταματώντας τον αυταρχικό κατήφορο».