Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή
Nikos Libertas / SOOC

Υπερψηφίστηκαν με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης οι τροπολογίες με τις ουρές των προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, «πέρασαν» οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο. Οι δύο τροπολογίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.

Τις τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Τσακαλώτος: Έχουμε κάτι να πούμε στον ελληνικό λαό και μετά τα μνημόνια

«Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών της χώρας γιατί είναι εξίσου σημαντικό. Γιατί θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ανοιχτή χωρίς προκαταλήψεις. Εμείς έχουμε κάτι να πούμε στον ελληνικό λαό και μετά τα μνημόνια».

Με αυτή την αποστροφή ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, κλείνοντας τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η νέα συμφωνία και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και καλύτερη σαφήνεια για τον μηχανισμό στήριξης μετά το πρόγραμμα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση «να περιμένει πριν δεσμευτεί πολιτικά, ότι δεν θα υπάρξει λύση στο χρέος».

Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κυρίως στη ΝΔ, για το ότι, όπως είπε, υιοθέτησε τη λογική του βιώσιμου χρέους ενώ πρόσθεσε ότι, σε ένα μήνα, θα μπορεί να γίνει η σύγκριση με τα αποτελέσματα της συμφωνίας που θα έχει φέρει η σημερινή κυβέρνηση, τόσο σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα όσο και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με ότι είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Γιατί λέτε ότι δώσαμε υπερβολικό βάρος στο χρέος; Το ΔΝΤ δε ακούσατε τι λέει; Ότι δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται να ρυθμιστεί», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος ενώ οι αναφορές του ότι η ΝΔ δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το αν πρέπει να μείνει ή όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ.

«Θέλουν να κάνουν σόου για τις 7 η ώρα», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι δεν τους βγήκε το σενάριο πως η χώρα θα εξευτελιστεί και θα γονατίσει όπως και ότι θα πέσει η κυβέρνηση.

Ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε την επιτροπεία, αντιτείνοντας ότι «κάναμε μεγάλη μάχη, στείλαμε γράμμα στους θεσμούς και στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για τη στάση των δανειστών και το πώς κάνουν την επιτήρηση».

«Η στρατηγική μας να είναι μια σταδιακή μείωση της επιτροπείας για αυτό κλείσαμε όλα τα προαπαιτούμενα για να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για το χρέος, και το "QE" (ποσοτική χαλάρωση). Αν είναι καλύτερη η συμφωνία στις 15 Ιουνίου όπως εγώ νομίζω, θα δείτε πως καλώς κάναμε και συζητάμε για το χρέος», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Νωρίτερα, στην αιχμή της αντιπαράθεσης των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης βρέθηκαν η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τα αλλεπάλληλα προαπαιτούμενα. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων.

Δημοφιλή