Είναι τόσα τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά γύρω από την τραγωδία στον πύργο Grenfell στο Λονδίνο, που θα ήταν αδύνατο να μην κυκλοφορήσουν θεωρίες συνωμοσίας. Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο BBC την ημέρα της πυρκαγιάς είπε ότι δεν είναι σίγουρος εάν πρόκειται για ατύχημα, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι είχαν πρόσφατα προστεθεί εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά στο εξωτερικό τμήμα του κτιρίου.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Dazed and Confused», ο νεαρός μάρτυρας είχε δίκιο – το περιστατικό στο Grenfell είναι μα συνωμοσία της λιτότητας, του κέρδους και της ανευθυνότητας των πολιτικών. Σε άρθρο με τίτλο «Ιδιοκτησία, κέρδος και θάνατος – οι άνθρωποι δεν μετράνε στο Λονδίνο», ο αρθρογράφος Ρις Αρνότ Ντέιβις εξηγεί μερικούς από τους λόγους που η φωτιά στον 24όροφο ουρανοξύστη δεν μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα.
Στην ηλικία των εννέα, ο Ντέιβις έγινε μάρτυρας μιας μεγάλης πυρκαγιάς σε συγκρότημα πολυκατοικιών στην αγγλική πρωτεύουσα. Το 1997, ο πύργος Κέριν Πόιντ στο Νότιο Λονδίνο τυλίχθηκε στις φλόγες, μετά από έκρηξη στο μπόιλερ. Από θαύμα, δεν έχασε κανείς την ζωή του, με το κτίριο να έχει υποστεί ζημιές. Αν και το κτίριο επιδιορθώθηκε, κανένας από τους ενοίκους δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο διαμέρισμά του. Η πολυκατοικία πλέον είχε αναδιαμορφωθεί για να στεγάζει ελεύθερους ενήλικες, χωρίς παιδιά, σε μικρά διαμερίσματα – κάτι που αποδείχτηκε πιο επικερδές.
«Μια τραγωδία έγινε η αφορμή για να βγάλουν κέρδος».
Αν και δεν έχουν διαπιστωθεί η αιτία της φωτιάς στο Grenfell, ο αρθρογράφος «βλέπει» στο περιστατικό μια προσπάθεια να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους οι άποροι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες -όσοι ζούσαν με κοινωνικά επιδόματα- για χάρη του κέρδους. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος προκάλεσε την φωτιά σκόπιμα, όμως η σταδιακή υποβάθμιση του κτιρίου προμήνυε μια τραγωδία. Οι διαχειριστές αρνούνταν να ακούσουν τα παράπονά τους, δίνοντας χρόνο μόνο στις ανάγκες των κατασκευαστών. Το κράτος, σύμφωνα με τον ίδιο, απέτυχε, υποβαθμίζοντας με την σειρά του το πυροσβεστικό σώμα του Λονδίνου.