Στην θεωρία του γεωδαιτικού τριγωνισμού της αρχαίας Ελλάδας αναφέρεται άρθρο του BBC, το οποίο υπογράφει η ελληνικής καταγωγής Σταβ Δημητρόπουλος.
Η αρθρογράφος θυμόταν την εξήγηση που της έδινε ο παππούς της όταν επισκεπτόταν την Αθήνα για τους λόγους για τους οποίους τα άστρα φαίνονται πιο λαμπερά πάνω από την Ακρόπολη: «Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί. Ήξεραν που έπρεπε να χτίσουν τα ιερά τους. Αυτά τα μέρη συμβολίζουν κάτι πολύ σπουδαιότερο».
Η Δημητρόπουλος δεν ξέχασε ποτέ τα λόγια του παππού της. Η ίδια κάποτε πίστεψε πως ίσως όσα της είχε πει να μην είχαν καμία βαρύτητα, ότι μάλλον εκείνος ήταν επηρεασμένος από την αγάπη του για τους αρχαίους πολιτισμούς. Μέχρι που γνώρισε στην Αθήνα τον Μανόλο Γκονζάλεζ, έναν δάσκαλο Ισπανικών και λάτρη της αστρονομίας.
Ο Φερνάντεζ είναι υποστηριχτής του λεγόμενου γεωδαιτικού τριγωνισμού της αρχαίας Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, η χωροθεσία των ναών και των ιερών τους δεν ήταν τυχαία, αλλά σχηματίζει νοητούς γεωμετρικούς σχηματισμούς. Εάν κοιτάξει κανείς τον χάρτη και εντοπίσει τις τοποθεσίες των αρχαίων ναών, θα δεν ότι σχηματίζουν ισόπλευρα και ισοσκελή τρίγωνα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο της Αθήνας που σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Ένα άλλο, αυτό του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, του Παρθενώνα και του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα. Η συμμετρία υφίσταται, ωστόσο υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το ποιον σκοπό εξυπηρετεί.
Ο Φερνάντεζ υποστηρίζει πως τα τρίγωνα στον χάρτη της Αθήνας αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις διαφόρων ουράνιων σωμάτων, όπως ο ήλιος και η σελήνη, πάνω στην επιφάνεια της Γης. Ο ίδιος μάλιστα συχνά επισκέπτεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου παρακολουθεί διάφορες προβολές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επισκέψεις του στο Αστεροσκοπείο και οι μελέτες του επαληθεύουν την συγκεκριμένη θεωρία.
Βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι. Η πλειοψηφία των λεγόμενων ορθολογιστών επιστημόνων δεν υποστηρίζει την συγκεκριμένη θεωρία, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές αποδείξεις. Η συζήτηση όμως γύρω από το συγκεκριμένο θέμα σε μέσα ενημέρωσης όπως το BBC, ίσως να αποτελέσει και την αφορμή για να διευρυνθεί το φάσμα των ενδιαφερόντων των αστρονόμων, αλλά και των αρχαιολόγων, και ίσως να συσταθεί ένας νέος επιστημονικός κλάδος.