Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας προειδοποίησαν την Ινδία πως θα υπερασπιστούν τα εδάφη της «με κάθε κόστος», και σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους ψηλά στα Ιμαλάια, όπου μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, κινεζικές και ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπλέκονται σε ένα επικίνδυνο «παιχνίδι», με σκοπό τον έλεγχο εκτάσεων τις οποίες διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και το Μπουτάν- μικρός γείτονας και σύμμαχος της Ινδίας.
Η Ινδία, η οποία επιμένει πως απέστειλε στρατεύματα προς υποστήριξη του Μπουτάν και προς υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, το Πεκίνο φαίνεται να υιοθετεί όλο και πιο συγκρουσιακή γραμμή σχετικά με το θέμα, με κινεζικές εφημερίδες πρόσφατα να υπενθυμίζουν στην Ινδία την ταπείνωσή της από τον κινεζικό στρατό το 1962.
Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας τη Δευτέρα ανέβασε τους τόνους, καθώς ετοιμάζεται για την 90ή επέτειο από την ίδρυση του στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας, που άρχισε την πορεία του ως μια αντάρτικη ομάδα στην εξέγερση της Ναντσάνγκ το 1927.
«Αν η άνω των 90 ετών ιστορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έχει αποδείξει κάτι, είναι ότι η ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα συνεχόμενα ενισχύεται και θα παραμείνει ακλόνητη» ανακοίνωσε το υπουργείο. «Το να κλονίσεις ένα βουνό είναι ευκολότερο από το να κλονίσεις τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό».
Η ένταση που σημειώνεται στα Ιμαλάια είναι μια από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις από τη σύγκρουση στα σύνορα το 1962, όταν κινεζικά στρατεύματα μπήκαν βαθιά στα εδάφη της Ινδίας πριν αποχωρήσουν.
Τα τελευταία χρόνια, στρατεύματα από τα δύο χρόνια έχουν έρθει αντιμέτωπα στα σύνορα αρκετές φορές, μεταξύ αυτών και το 2014, όταν κινεζικά στρατεύματα κινήθηκαν εκατοντάδες μέτρα μέσα σε περιοχή την οποία διεκδικεί η Ινδία πριν αποσυρθούν. Ωστόσο, οι φόβοι περί κλιμάκωσης αυξάνονται, δεδομένης της υψηλής στρατηγικής σημασίας για την Ινδία, ενώ η διάρκεια της κρίσης υποδεικνύει πως καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πρόθυμη να κάνει πίσω.
Η ένταση άρχισε στις 16 Ιουνίου, όταν ομάδες μηχανικού του κινεζικού στρατού άρχισαν να φτιάχνουν έναν δρόμο σε μια περιοχή που η Κίνα χαρακτηρίζει Ντονγκλάνγκ- προκαλώντας αντιδράσεις από το Μπουτάν, που επίσης διεκδικεί την περιοχή.
Η Ινδία υποστηρίζει πως το Μπουτάν, που έχει προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία σε βάρος του Πεκίνου, ζήτησε βοήθεια από το Νέο Δελχί. Η Ινδία απέστειλε στρατεύματα, που προσέγγισαν τα κινεζικά συνεργεία και τους ζήτησαν να σταματήσουν την κατασκευή του δρόμου.
Η ινδική ηγεσία θεωρεί πως ο δρόμος αυτός θα έδινε στον κινεζικό στρατό πρόσβαση σε περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία θα μπορούσε να απειλήσει μια ιδιαίτερα σημαντική για την Ινδία έκταση, η οποία συνδέει τις απομακρυσμένες βορειοανατολικές περιοχές της με την ενδοχώρα. Από πλευράς της, η Κίνα απαίτησε απόσυρση των ινδικών στρατευμάτων πριν αρχίσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες- κάτι που η Ινδία αρνήθηκε, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.