" data-caption="
" data-credit="Pgiam via Getty Images">
Το Harvard είναι από τα αμερικανικά πανεπιστήμια που φιγουράρουν πάντα στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στον κόσμο και αποτελεί τη σταθερή επιλογή των γόνων πλούσιων οικογενειών -στις ΗΠΑ αλλά και ανά τον κόσμο. Η φοίτηση άλλωστε σε ένα πανεπιστήμιο όπως το Ηarvard αποτελεί εγγύηση πως ο απόφοιτος θα έχει λαμπρή σταδιοδρομία που θα μπορεί να φτάσει μέχρι τη Γερουσία ή και τον Λευκό Οίκο. Εξάλλου απόφοιτοι του Harvard είναι συνολικά 8 πρόεδροι των ΗΠΑ από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Μερικοί από αυτούς; Μπαράκ Ομπάμα, Θίοντορ και Φρανγκλίνος Ρουσβελτ, Τζον Κένεντι κα.
Συχνά λοιπόν έχει χαρακτηριστεί- δικαίως ή αδίκως- και ως ένα αρκετά συντηρητικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κι όμως, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και για πρώτη φορά στην 380 ετών λειτουργεί του πανεπιστημίου, οι λευκοί φοιτητές θα αποτελεί την μειοψηφία αφού το 50,8% των νέων φοιτητών θα είναι Ασιάτες (22,2%), Αφροαμερικανοί (14,6%), Λατίνοι (11,6%) και Ινδιάνοι ή Πολυνήσιοι (2,5%). Σημειώνεται πως την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό των φοιτητών που προέρχονταν από τη μειονότητα διαμορφώθηκε στο 47,3%.
Το θέμα φαίνεται να μάλιστα να απασχόλησε τα ΜΜΕ καθώς σύμφωνα με τους New York Times, το τμήμα πολιτικών δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχεδιάζει να διερευνήσει τις πολιτικές αποδοχής των αιτήσεων νέων φοιτητών καθώς φαίνεται να υπάρχουν υποψίες πως γίνονται διακρίσεις σε βάρος των λευκών. Αυτό σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου για το οποίο έλαβε γνώση η εφημερίδα. Η δε καταγγελία που είχε γίνει δεν αφορούσε μόνο το Harvard αλλά και άλλα πανεπιστήμια.
Tο Υπουργεί πάντως επέμεινε πως δεν σχεδιάζει να διεξάγει κάποια έρευνα για το θέμα ενώ εκπρόσωπος του Χάρβαρντ σχολίασε πως το πανεπιστήμιο «παραμένει προσηλωμένο στην εγγραφή διαφόρων κατηγοριών μαθητών» και συμπλήρωσε: «Η διαδικασία εισαγωγής του Χάρβαρντ θεωρεί κάθε υποψήφιο ως ένα πρόσωπο και πολλούς παράγοντες (σ.σ. για την αποδοχή της αίτησης φοίτησης) σύμφωνα και με τη νομοθεσία που ορίζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».
Πηγή: BBC