Ένα πρωτοφανές περιστατικό με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες στη Βρετανία αποκαλύπτει δημοσίευμα του BBC.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, συμμορίες πληρώνουν έως και 1.000 λίρες την εβδομάδα ταχυδρόμους προκειμένου να κλέβουν τις τραπεζικές κάρτες των πολιτών. Στο μεταξύ, η χώρα έχει δαπανήσει υπέρογκα ποσά σε διαδικτυακές διαφημίσεις προκειμένου να δελεάσει το προσωπικό της ταχυδρομικής υπηρεσίας, Royal Mail, να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους φακέλους που περιέχουν κάρτες και PIN.
Από το 2016 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πέσει θύματα της εν λόγω απάτης, σύμφωνα με την UK Finance.
Ένας δημοσιογράφος του BBC υποδύθηκε τον ταχυδρόμο και ζήτησε 1.000 λίρες την εβδομάδα για να μεταφέρει τις επιστολές. Μετά από μερικές εβδομάδες η αλήθεια αποκαλύφθηκε και ο δημοσιογράφος έφερε στο φως την υπόθεση.
Η συμμορία που εμπνεύστηκε την απάτη δραστηριοποιείται στο Μπέρμιγχαμ εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με πρώην μέλος της, του οποίου τα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους. «Έχω συνεργαστεί με δύο ταχυδρομεία, τα οποία βρίσκονται στα περίχωρα του Λονδίνου», δήλωσε στη συνέχεια.
Η Royal Mail δεν θέλησε να σχολιάσει πόσοι από τους υπαλλήλους της εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις από τότε που η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε το 2013. Ωστόσο είναι γνωστό πως από το 2007 έως και το 2011 έχουν καταδικαστεί 1.759 εργαζόμενοι της γνωστής ταχυδρομικής. Τα στοιχεία της UK Finance δείχνουν πως το πρόβλημα δεν βελτιώνεται αλλά αντίθετα διογκώνεται από το 2014 κάθε χρόνο. Το 2016 καταγράφηκαν 11.377 περιπτώσεις κλοπής καρτών κατά τη μεταφορά, κοστίζοντας στους ιδιοκτήτες τους 12,5 εκατομμύρια λίρες.
Η Katy Worobec, επικεφαλής της ανίχνευσης απάτης στη UK Finance, δήλωσε πως συνεργάζεται με την ταχυδρομική εταιρεία για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. «Προσπαθούμε να βρούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την απάτη, τους εμπνευστές της εγκληματικής ενέργειας», είπε στη συνέχεια.