Χωρίς εμπλοκή, αλλά και χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνεδρίαση των τεχνοκρατών, οι οποίοι εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group).
Όπως είχε γίνει γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, οι δανειστές είχαν ενημερώσει την Ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την έγκριση της υποδόσης, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, σύμφωνα με τα οποία τα κρατικά «φέσια» όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 343.000.000 ευρώ τον Ιούλιο, φτάνοντας συνολικά τα 5,4 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δείχνουν ότι το σύνολό τους αυξήθηκε τον Ιούλιο στα 5,435 δισ. ευρώ (εκ των οποίων, 1,521 δισ. ευρώ προέρχονται από εκκρεμείς επιστροφές φόρων), έναντι 5,092 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (εκ των οποίων, 1,252 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων).
Υπό αυτές τις συνθήκες οι δανειστές δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης και να ικανοποιήσουν με αυτό τον τρόπο τις κυβερνητικές προσδοκίες ότι θα μπορούσε να εκταμιευθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών υπήρξε προβληματισμός και για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις διαδικασίες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι δανειστές το έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους, προκειμένου να δουν αν υπάρξουν παρεκκλίσεις από τις Μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ πηγές του υπουργείου εργασίας ανέφεραν στη HuffPost Greece ότι οι δανειστές δεν έχουν κάνει καμία αναφορά σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.
95 προαπαιτούμενα
Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Σε ό,τι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.
Συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου στο τραπέζι θα βρεθεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα τον Οκτώβριο.
Ταυτόχρονα, ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο της από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται η Ελλάδα μετά την συνεδρίαση των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασε πριν από το Euro Working Group στις Βρυξέλλες. Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.