Οι φύλακες του Σινικού Τείχους

Οι φύλακες του Σινικού Τείχους
GREG BAKER/AFP/Getty Images
GREG BAKER/AFP/Getty Images
GREG BAKER via Getty Images

Ο 52χρονος Χε Λιπίνγκ δουλεύει τα τελευταία πέντε χρόνια ως φύλακας του Σινικού Τείχους στην πόλη Γιουμέν της βορειοδυτικής επαρχίας Γκανσού. Κάθε δύο εβδομάδες οδηγεί τη μοτοσικλέτα του γύρω από τα ερείπια του Μεγάλου Σινικού Τείχους, που απέχει πάνω από 20 χλμ. από το σπίτι του στην πόλη Χουαχάι.

Η δουλειά του είναι να καταγράφει τις καταστροφές που προκαλούνται από τη φύση και τους ανθρώπους και να τις αναφέρει στο τοπικό τμήμα διατήρησης πολιτιστικών κειμηλίων. «Ο δρόμος από το σπίτι μου μέχρι το τείχος είναι ανώμαλος και συχνά μου παίρνει ώρα να πάω και να επιστρέψω. Είναι δύσκολη δουλειά. Είμαι όμως υπερήφανος που μπορώ να κάνω έστω κάτι για να προστατέψω το Σινικό Τείχος μας», λέει ο Χε.

Το Σινικό Τείχος στη Γιουμέν, μήκους 110 χιλιομέτρων, είναι ένα τμήμα του Σινικού Τείχους από τη Δυναστεία των Χαν (206 π.Χ.-220 μ.Χ.) το οποίο χτίστηκε για να αποτρέψει επιδρομές και εισβολές ορδών νομάδων. Η Γιουμέν βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του μεγάλο αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Το Σινικό Τείχος στην πόλη βοήθησε επίσης στην προστασία των καραβανιών και των αγαθών που μετέφεραν κατά μήκος της αρχαίας εμπορικής οδού.

Το Τείχος είναι κατασκευασμένο από πέτρα, τούβλο, συμπιεσμένο χώμα, ξύλο και άλλα υλικά και είναι ευάλωτο σε φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές.

«Πριν από αρκετά χρόνια το Τείχος δεν είχε περίφραξη. Πολλοί κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες δεν ήξεραν ότι πρόκειται για ιστορικό χώρο και προκάλεσαν πολλές ζημιές», λέει ο Γουάνγκ Που, επιμελητής του Μουσείου της Γιουμέν.

Αφότου όμως το Τείχος τέθηκε υπό κρατική προστασία, οι αρχές στη Γιουμέν ξεκίνησαν έρευνες για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ενώ διέθεσαν περίπου 1,3 εκατ. γιουάν (195.000 δολάρια ΗΠΑ) για να το επισκευάσουν.

Το 2012, το τμήμα διατήρησης πολιτιστικών μνημείων της Γιουμέν προσέλαβε 68 υπαλλήλους για να μετάσχουν στη συντήρησή του Τείχους.

«Τμήματα του Σινικού Τείχους βρίσκονται διάσπαρτα σε απομακρυσμένες πόλεις και ερήμους στη Γιουμέν. Είναι μεγάλη ανάγκη να κινητοποιηθούν οι πολίτες για την προστασία του» ο Τζανγκ Τσιαντσούν, διευθυντής του τμήματος προστασίας των πολιτιστικών μνημείων της Γιουμέν.

Οι ντόπιοι που εργάζονται εκεί αμείβονται με μόνο 500 γιουάν ετησίως εξαιτίας έλλειψης κυβερνητικής χρηματοδότησης. «Ο μισθός τους δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα μεταφοράς τους. Το κάνουν χάρη στην αγάπη και την ευθύνη που νοιώθουν για την συντήρηση του Σινικού Τείχους» λέει ο Τζανγκ. «Οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι είναι γύρω στα 40, θα τα παρατήσουν εάν τα παιδιά τους που εργάζονται στις μεγάλες πόλεις τους ζητήσουν να πάνε εκεί για να κρατούν τα εγγόνια τους. Θα μπορούσαν να μείνουν εάν τους δώσουμε καλύτερο μισθό» υποστηρίζει.

Εξαιτίας της έλλειψης κρατικών κονδυλίων οι αρχές της Γιουμέν περιέφραξαν τον ιστορικό χώρο, πολλά όμως τμήματα παραμένουν εκτεθειμένα.

Στην Κίνα, η προστασία του Σινικού Τείχους έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Το Σινικό Τείχος, το οποίο είναι καταχωρημένο στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχει συνολικά περισσότερα από 21.000 χιλιόμετρα και εκτείνεται σε 15 επαρχιακές περιοχές της Κίνας. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες και δυσκολίες που περιορίζουν τα μέτρα προστασίας και οι προσπάθειες δεν είναι ικανοποιητικές», αναφέρει έκθεση για την προστασία του Σινικού Τείχους που δημοσίευσε η κρατική υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς το 2016.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή