Με παγίδες, ανατροπές και μεγάλα ερωτήματα είναι στρωμένος ο δρόμος έως την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έστω και αν το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων δανειστών βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από όλη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρ' όλα αυτά η στάση του Ταμείου σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και τη δυνατότητα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018 αφήνουν πολλά περιθώρια ώστε να δημιουργηθούν σενάρια καθυστέρησης στην τρίτη αξιολόγηση.
Παράγοντες με άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αναφέρουν ότι το Ταμείο δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του, ειδικά από τη στιγμή που σωστά χέρια του έχει τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου. Με αυτή τη συμφωνία οι Ευρωπαίοι όχι απλά διατηρούν το ΔΝΤ εντός του «παιχνιδιού», αλλά του έχουν προσφέρει και την πρωτοβουλία κινήσεων.
Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως έχουν υποσχεθεί στο Ταμείο προκειμένου αυτό να μείνει στο πρόγραμμα ή για ακόμα μια φορά θα μεταθέσουν για το μέλλον τις αποφάσεις για το χρέος.
Μένει ή φεύγει
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου θα αποτελέσει και αυτή τη φορά το σημείο καμπής για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης. Αξιωματούχοι από όλες τις πλευρές εκτιμούν ότι στη σύνοδο του Ταμείου θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, αλλά και τη θέση που θα έχει το ΔΝΤ.
Υπό αυτές τις συνθήκες εάν οι θεσμοί καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη σε σχέση με το χρέος, τις τράπεζες και τα νέα μέτρα για το 2018, η αξιολόγηση θα μπορούσε να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Σε αντίθετη περίπτωση, Ταμείο και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να προχωρήσουν μεταξύ τους σε μια συμφωνία ώστε να προχωρήσει ένα βελούδινο διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει οριστικά, τουλάχιστον μέχρι να εισπράξει το σύνολο των δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός παρατηρητής του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της.
Όπως και να έχει πρώτα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί, με την ημερομηνία να παραμένει άγνωστη. Στην ελληνική κυβέρνηση επιμένουν ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη σύνοδο του Ταμείου. Αντίθετα τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών κυκλοφορούν σενάρια για επιστροφή των δανειστών λίγο πριν ή μετά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.