Καθησυχαστικοί εμφανίζονται τραπεζικοί παράγοντες αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες και την επίδραση που θα έχει στη διαχείριση των κόκκινων δανείων η οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτεί οι τράπεζες να καλύπτουν με αντίστοιχες προβλέψεις το 100% της αξίας των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Όπως εξηγούν η οδηγία δεν επηρεάζει τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, καθώς η ρύθμιση που σχεδιάζει η ΕΚΤ αφορά δάνεια που θα «κοκκινίσουν» μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, άρα αφήνει εκτός τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία οι τραπεζες επιχειρούν να μειώσουν. Ως μια από τις βασικές δεσμέυσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα και οι τράπεζες απέναντι στους Θεσμούς είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης στη χώρα.
Ως εκ τούτου οι διοικήσεις των τραπεζών μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν δεσμευτεί ότι θα μειώσουν κατά 32 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι προσπάθειες διαχείρισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν δώσουν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου και «σκάσουν» πάλι μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, αυτά τα «κόκκινα δάνεια» δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των δανείων που θα καλυφθούν με προβλέψεις στο 100% της αξίας τους.
Αποκωδικοποιόντας τις πληροφορίες τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχειρεί «με βίαιο τρόπο να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο απειλεί την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να προκαλέσει νέα προβλήματα στις τράπεζες, αλλά να τις πιέσει ώστε το συντομότερο δυνατό να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και να τις βάλει ισχυρά αντικίνητρα ώστε να μην διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να κινηθούν ταχύτητα προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων ή ακόμα και αυτά που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου ώστε να καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Η πίεση για κάλυψη στο 100% των κόκκινων δανείων, θα οδηγήσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους ή ακόμα και διαγραφή χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αποφύγουν το τεράστιο κόστος από την κάλυψη του δανείου.
Η κίνηση αυτή θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την αγορά πώλησης «κόκκινων» δανείων, καθώς οι τράπεζες θα αναγκαστούν να «βγάλουν στο σφυρί» τα δάνεια που δεν τους συμφέρει να ρυθμίσουν ή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.