Αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον στα ενεργειακά για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια λαμβάνονται τώρα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου «Russian Energy Week 2017» στη Μόσχα.
«Είναι ένα φόρουμ με πολύ μεγάλη σημασία διότι ο Πρόεδρος Πούτιν, όχι μόνο κήρυξε την έναρξη του, αλλά ανέδειξε την παγκόσμια στρατηγική του ενεργειακού τοπίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια και φυσικά, το ρόλο της Ρωσίας ως μεγάλης ενεργειακής δύναμης, εν μέσω των τεράστιων αλλαγών του ενεργειακού μείγματος που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλη η ατζέντα δείχνει ότι τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια» δήλωσε ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός ανέφερε πως είναι εμφανές ότι οδεύουμε προς μια μετάβαση. «Το πετρέλαιο θα δεχτεί σοβαρές πιέσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρέπει να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα διαταραχθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα υποστηρίξει τη συνέχιση των επενδύσεων και θα κρατήσει την οικονομία σε κίνηση. Άρα, οι αποφάσεις είναι κομβικές. Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία της Ρωσίας με ΟΠΕΚ αποτελεί κομβικό σημείο για την αγορά πετρελαίου μεσοπρόθεσμα, διότι, όπως ξέρετε, η τιμή του φυσικού αερίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή του “μαύρου χρυσού”. Συνεπώς, θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο και για την Ευρώπη, το οποίο είναι και το πρωταρχικό ζήτημα του δικού μας ενδιαφέροντος».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, υον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ-Edison-Gazprom, «ώστε να μελετηθεί με πολύ συγκεκριμένα βήματα, η δυνατότητα της νότιας όδευσης φυσικού αερίου, που θα ξεκινάει από τη Ρωσία, θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την Ιταλία μέσω Ελλάδος. Αυτό εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο, στη συνάντηση που είχαμε πριν δυο βδομάδες, στην Κέρκυρα με την ιταλική πολιτική ηγεσία, διατυπώθηκε ευθέως σε πρωθυπουργικό επίπεδο η βούληση να προχωρήσει αυτή η προοπτική συνεργασίας. Αποφασίσαμε να εργαστούμε σε βάθος ώστε να διαπιστώσουμε εάν το έργο του Νότιου Αγωγού είναι επιχειρησιακά εφικτό και ταυτόχρονα διαμηνύσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να εξετάζονται σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων, στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου».
Ερωτηθείς για το θέμα του Ελληνικού, εκτίμησε πως η επένδυση θα προχωρήσει. «Κατ' αρχήν, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αφορά χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά μπορεί να γίνει η ανασκαφή των αρχαιολογικών ευρημάτων και στη συνέχεια οι οικοδομικές εργασίες. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν αφορούν καθόλου το σχέδιο του Ελληνικού. Συνεπώς, έκλεισε ο κύκλος, θα υπάρχει πλέον και ασφάλεια δικαίου, άρα θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη δυνατή λύση».