Μέτωπο στον ΣΕΒ και στο μοντέλο του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία του παρελθόντος έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως φάνηκε από όσα είπε στην 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) , η οποία πραγματοποιείται μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στο ανθρώπινο που επιδιώκει να εφαρμόσει στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η χώρα είναι σε «μία περίοδο μετάβασης όπου βάζουμε τις βάσεις για ένα συνολικά διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο από αυτό που γνώρισε τα χρόνια πριν την κρίση».
Το μοντέλο που οδήγησε στην κρίση «βασίστηκε στη συντριβή της εργασίας, στη σάρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων από μισθούς μέχρι ωράρια εργασίας, στις νόμιμες φοροαπαλλαγές προς τους ολιγάρχες του πλούτου, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί ευεργετηθέντες αυτού του συστήματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός και έγινε ακόμη πιο σαφής λέγοντας: «ορισμένοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ευνοούμενοι των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι οποίοι ακόμα και μέσα στην κρίση συνέχισαν να αυξάνουν την κερδοφορία τους ακόμα και εις βάρος των ίδιων τους των εργαζομένων».
«Πλέον έχουμε την ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα συνολικά σε ότι αφορά την παραγωγή στη χώρα. Διότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι συνυφασμένη με τα συμφέροντα ορισμένων – μετρημένων στα δάχτυλα - επιχειρηματικών ομίλων, ούτε φυσικά μπορεί να κλείνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε ευθεία αντιδιαστολή του παραγωγικού μοντέλου που υποστηρίζει με εκείνο που διακινεί ο ΣΕΒ.
«Το βασικό μας μέλημα είναι πρώτον να μη επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση» και «να απελευθερώσουμε δυνάμεις που για χρόνια ασφυκτιούσαν, λίμναζαν, βρίσκονταν σε αδιέξοδο», τόνισε και σημείωσε ότι οι νέοι, ικανοί, δημιουργικοί, ανήσυχοι άνθρωποι «ως επί των πλείστων ήταν τα θύματα τόσο της κρίσης όσο και μιας ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής που παράγει ανισότητες και εδραιώθηκε από τα χρόνια ακόμη πριν τη κρίση, από τα χρόνια της στρεβλής ανάπτυξης. Μιας αντικοινωνικής πολιτικής και μιας στρεβλής και απατηλής αντίληψης, που έγινε κυρίαρχη και αναπαράχθηκε μαζικά από πολιτικούς, επιχειρηματικούς και μιντιακούς κύκλους εντός και εκτός χώρας; Η αντίληψη ότι η ελληνική οικονομία έχει συγκεκριμένα δομικά προβλήματα, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και οι υψηλοί μισθοί – μάλιστα ο ΣΕΒ το επανέλαβε και πριν μια βδομάδα ξανά. Και ότι μπήκαμε στη κρίση επειδή «Ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας». Επομένως ορθώς επεβλήθη το αντίδοτο της λιτότητας, για να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο».
«Πρόκειται για μια - μειωτική αν μη τι άλλο - και ψευδή αναφορά στις δυνατότητες αυτής της χώρας και των ανθρώπων της», ξεκαθάρισε υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα της κρίσης, είναι πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως 30 ετών». Για τον Αλ. Τσίπρα το πρόβλημα είναι το «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δεν αξιοποιεί αυτό το δυναμικό» και όχι η απουσία ανθρώπινου δυναμικού.
«Αφήνουμε πίσω την ασφυκτική επιτροπεία»
Αναφερόμενος στην οικονομία ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Αφήνει σταδιακά πίσω της μια σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης, βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο. Και έχει ήδη περάσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης». Και πρόσθεσε: «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικευμένης ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά την παραγωγή, ενισχύοντας παραδοσιακές μορφές της, αλλά παράλληλα ανοίγοντας και δρόμους για την ανάπτυξη και νέων μορφών. Καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την πρωτοφανή οπισθοχώρηση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης».
Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 150 Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που δραστηριοποιούνται ήδη σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στη Γαλλία η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ.