Αναφορές για σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας

Αναφορές για σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
Alexei Druzhinin via Getty Images

Για σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, η οποία αποδίδεται σε μια σειρά λόγων και επεισοδίων, κάνει λόγο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με τίτλο «Στο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας- Μόσχας».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επεισόδιο τον Μάιο του 2016, κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος, κατά το οποίο παρεμποδίστηκε από την ασφάλεια του Ρώσου προέδρου η επιβίβαση Ελλήνων αξιωματούχων και της φρουράς τους στη θαλαμηγό που θα τον μετέφερε στις Καρυές και το Άγιο Όρος, καθώς και σε ζήτημα που προέκυψε ά σχετικά με συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας στη Μόσχα (με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου) , όπου από τη ρωσική πλευρά γνωστοποιήθηκε στην Αθήνα πως στο τραπέζι της επιτροπής θα κάθονταν και τέσσερις «βουλευτές» από την Κριμαία- κάτι που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά (η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ), με αποτέλεσμα την αναβολή της διυπουργικής για άγνωστη ημερομηνία.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρονται και άλλοι λόγοι επιδείνωσης των σχέσεων, όπως «υψηλού συμβολισμού» ρωσικές κινήσεις στη βόρεια Ελλάδα και το «σκληρό» παιχνίδι με επίκεντρο το Πατριαρχείο της Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, υπογραμμίζεται πως τα σοβαρότερα προβλήματα προέκυψαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 και την ακόλουθη προσέγγιση Άγκυρας- Μόσχας. Ως προς το θέμα της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία, όμως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», «σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε καμία προκαταβολή, καθώς ζητούν και τεχνολογία, κάτι το οποίο οι Ρώσοι αρνούνται να παρέχουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση». Ωστόσο, η- σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ρωσική πλευρά παρέχει σημαντική βοήθεια στην Τουρκία στο θέμα της εκπαίδευσης πιλότων, αλλά και της εκπαίδευσης περίπου 600 Τούρκων επιστημόνων στην πυρηνική τεχνολογία.

Παράλληλα, συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις και για τον σχεδιαζόμενο Turkish Stream (με τη Μόσχα να προειδοποιεί για ανασχεδιασμό λόγω αναβλητικότητας στη λήψη αποφάσεων σχετικά), καθώς στη Ρωσία υπάρχει προβληματισμός για την σχεδιαζόμενη αμερικανική επένδυση στην Αλεξανδρούπολη- ενώ, όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση ερήμην της ΕΕ (η οποία θεωρεί πως το εγχείρημα είναι μη βιώσιμο). Άλλο σημείο έντασης φαίνεται να είναι τα ναυπηγεία της Σύρου, για τα οποία θεωρητικά υπήρχε ρωσικό ενδιαφέρον, ωστόσο η ρωσική εμπλοκή φαίνεται να έχει πρακτικά ακυρωθεί, δεδομένης της αύξησης των πιθανοτήτων απόκτησης των εγκαταστάσεων από εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων.

Δημοφιλή