Τσουχτερά πρόστιμα για «μαύρες» μισθώσεις με Airbnb

Τσουχτερά πρόστιμα για «μαύρες» μισθώσεις με Airbnb
GREECE - AUGUST 15: Neoclassical building on a street in the Plaka neighbourhood, Athens, Greece. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
GREECE - AUGUST 15: Neoclassical building on a street in the Plaka neighbourhood, Athens, Greece. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA / ARCHIVIO J. LANGE via Getty Images

Υστερα από δύο και πλέον χρόνια φοροαποφυγής, ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών φαίνεται πως τελικά θα αρχίσει να αποδίδει έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), υπεγράφη η απόφαση που προσδιορίζει τη διαδικασία δήλωσης των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών, η οποία ως γνωστόν φορολογείται με ποσοστό που κινείται από 15% έως 45%, ανάλογα με το ύψος των ετήσιων εσόδων, ακολουθώντας την ίδια κλιμάκωση με την υφιστάμενη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, που εφαρμόζεται και στις συμβατικές μισθώσεις.

Σύμφωνα με αυτήν, ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, ορίζεται ότι τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού θα δηλωθούν διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους. Από τις αρχές του 2018 και μετά, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε εγγραφή στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής (προβλέπεται να συσταθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2018), να υποβάλουν τη δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής ανά μισθωτή και να καταχωρίσουν στο παραπάνω μητρώο στοιχεία απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος.

Τα στοιχεία, που καταχωρίζονται στη δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση, είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής, το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη - λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος. Σημειωτέον ότι για κάθε ακίνητο θα πρέπει να ορίζεται ένας και μόνο ιδιοκτήτης/διαχειριστής, ενώ σε περίπτωση που αυτός εκμισθώνει διακριτά περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών με τα παραπάνω και συγκεκριμένα αν δεν εγγράψουν το ακίνητό τους στο σχετικό μητρώο και αν δεν εμφανίζουν τον αριθμό εγγραφής του ακινήτου στις σχετικές αγγελίες στις ψηφιακές πλατφόρμες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε επιμέρους παράβαση.

Σημειωτέον ότι η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει αλληλογραφία με τις ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένου να λαμβάνει τα στοιχεία μισθώσεων και να μπορεί να εντοπίσει ιδιοκτήτες που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα, κάτι που επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες και η ίδια η Airbnb, σπεύδοντας να απαντήσει σε εγκλήσεις περί μη συνεργασίας της με τη φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ομίλου, «οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Airbnb μοιράζεται πληροφορίες με την Ελλάδα σχετικά με τη μίσθωση κατοικιών. Τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας δεδομένων».

Επί της ουσίας, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παράσχει τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών στις ελληνικές αρχές, τη στιγμή όμως που γνωρίζει ότι οι καταχωρίσεις πολλαπλών ακινήτων από έναν ιδιοκτήτη με στόχο την αφορολόγητη επενδυτική εκμετάλλευση αφορά τουλάχιστον το 40% των πελατών της στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί, οι ιδιώτες δεν επιτρέπεται να εκμισθώνουν περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ. Εφόσον επιθυμεί κάποιος να διαθέτει περισσότερα ακίνητα προς εκμίσθωση, θα πρέπει να συστήσει εταιρεία και να φορολογείται με διαφορετικό τρόπο. Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να διαχωριστούν όσοι απλώς συμπληρώνουν το εισόδημά τους από όσους έχουν αναγάγει τη συμμετοχή τους στην Airbnb σε επαγγελματική/επενδυτική δραστηριότητα.

Πάνω από 850 εκατ. ευρώ ο «τζίρος»

Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει γνωρίσει πρωτοφανή διάδοση από το τέλος του 2015 μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ετήσιες δαπάνες διαμονής, δηλαδή τα έσοδα από τα μισθώματα, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ (έρευνα Grant Thornton). Ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο δεν έχουν ακολουθήσει ανάλογη πορεία, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό αποδείχθηκε και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) για το 2016, βάσει των οποίων τα έσοδα από τις μισθώσεις υποχώρησαν κατά 120 εκατ. ευρώ σε κάτω από 6 δισ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν ολίγοις, η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών που αξιοποιούν την πλατφόρμα της Airbnb για να μισθώσουν το ακίνητό τους «ξεχνάει» να δηλώσει τη μίσθωση στο Taxis, όπως έχει υποχρέωση, ποντάροντας στο ότι οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορούν να προβούν σε διασταυρώσεις και ελέγχους, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μισθωτές/χρήστες είναι ξένοι υπήκοοι κι επομένως δεν δηλώνουν τη δαπάνη στις ελληνικές αρχές.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες του κλάδου, ορισμένοι ιδιοκτήτες προχωρούν ακόμα ένα βήμα παραπέρα, παρακάμπτοντας ακόμα και τις ίδιες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Από τη στιγμή που δημιουργήσουν ένα σταθερό πελατολόγιο τακτικών επισκεπτών της Ελλάδας, οι εν λόγω ιδιοκτήτες σπεύδουν να συνεννοηθούν απευθείας με τους ενοικιαστές και με αντίτιμο μια καλύτερη τιμή στο ύψος του ενοικίου, αποφεύγουν την καταβολή προμήθειας στην Airbnb (η οποία εισπράττει 3% από τον ιδιοκτήτη και 7% από τον ενοικιαστή).

Εν τω μεταξύ, με βάση όσα ανέφερε η Airbnb, το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων ιδιοκτητών το 2016 δεν ήταν υψηλότερο των 2.375 ευρώ, ενώ η μέση πληρότητα ήταν μόλις τρεις ημέρες/μήνα. Τα στοιχεία αυτά όμως δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά, δεδομένου ότι λαμβάνουν υπόψη και τα χιλιάδες διαμερίσματα τα οποία δεν έχουν καταγράψει ούτε μία μίσθωση, επομένως ούτε ένα ευρώ εσόδων, καθώς έχουν καταχωριστεί με λάθος τρόπο ή βρίσκονται σε μη δημοφιλή σημεία.

Δημοφιλή