Η εμπειρία μας στις ανθρωπιστικές κρίσεις, μας έχει μάθει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν την τάση να δημιουργούν ενεργά νέες επιχειρήσεις και κοινωνικές πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν (χτίσουν) μια κοινότητα και να καλύψουν τα κενά στις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας της Ιορδανίας, το Za'ataari, οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ, μικρά εστιατόρια, ακόμη και κατάστημα με νυφικά.
Κορίτσια μοιράζονται τις ιστορίες τους μέσω μιας εφημερίδας
Στην Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί από τον Μάρτιο του 2016, υποστηρίζουμε καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες.
Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι μια ομάδα Αφγανών κοριτσιών που, σε συνεργασία με τη Save the Children και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δημιούργησαν μια εφημερίδα και τη δημοσίευσαν μαζί με μία από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες στην Ελλάδα.
Στην οκτασέλιδη εφημερίδα, τα κορίτσια έγραψαν για το πώς αισθάνονται οι μουσουλμάνες γυναίκες στην Ευρώπη και πώς οι συνθήκες διαβίωσής τους στο κέντρο φιλοξενίας επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Μοιράστηκαν επίσης τα όνειρά τους, ιδέες τους και συνταγές μαγειρικής από το Αφγανιστάν.
Συναντώντας νεαρούς πρόσφυγες γεμάτους όνειρα
Στο δρόμο μου προς τους εκπαιδευτικούς χώρους της Save the Children στην Αθήνα μια μέρα, συνάντησα τον Aarif *, έναν εξωστρεφή και χαμογελαστό 17χρονο πρόσφυγα από το Αφγανιστάν. Ζει σε ένα κέντρο φιλοξενίας για περίπου 15 μήνες με την οικογένειά του.
Ζούσε στο Ιράν πριν αποφασίσει η οικογένειά του να έρθουν στην Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η έλλειψη βασικών δικαιωμάτων των Αφγανών στο Ιράν ώθησε την οικογένεια του Aarif να λάβει αυτή την απόφαση ζωής.
«Στο Ιράν οι Αφγανοί δεν έχουν δικαιώματα», μου λέει. «Δεν μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο και δεν έχουν άδεια εργασίας. Η κυβέρνηση δεν τους δίνει ούτε ταυτότητες. Ήμουν στην πρώτη λυκείου όταν φύγαμε. Χρειάζομαι δύο ακόμη χρόνια για να τελειώσω το λύκειο και έπειτα θέλω να σπουδάσω πληροφορική και να έχω τη δική μου οικογένεια. Ελπίζω ότι σε αυτή τη χώρα μπορώ να το καταφέρω αυτό».
Φωτογραφία: Κορίτσια από το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια εξετάσεων ECDL που πραγματοποιεί η Save the Children με την υποστήριξη του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμο να προσφέρει τάξεις υποδοχής για παιδιά ηλικίας 15-18 ετών, ώστε να μπορούν σταδιακά να ενταχθούν στα ελληνικά σχολεία. Για αυτό, ο Aarif προσπαθεί να μάθει Ελληνικά μόνος του λαμβάνοντας υποστήριξη από τους Έλληνες φίλους του. Προσφέραμε στον Aarif, όπως και σε άλλους μαθητές, μαθήματα διάρκειας 45 ωρών για την προετοιμασία τους για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Δεξιοτήτων Χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ECDL).
Φωτογραφία: Ο Aarif κατά τη διάρκεια εξετάσεων ECDL που διοργανώνονται από την Save the Children με την υποστήριξη του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
Το όνειρο του Aarif είναι να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πληροφορική και δικός μας στόχος να τον βοηθήσουμε να τα καταφέρει, ακόμα κι αν είναι απλώς το πρώτο βήμα.
Στη Save the Children πιστεύουμε ότι η καινοτομία και η δημιουργικότητα θα πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων. Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στόχος μας είναι να παρέχουμε στα παιδιά και τους νέους τα εργαλεία, ώστε να γίνουν ίσα μέλη της κοινωνίας και μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες που πλήττονται από κρίσεις.
Yπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην επιβίωση, την εκπαίδευση και τη προστασία. Πιστεύουμε ότι κανένα παιδί προσφύγων και μεταναστών δεν θα πρέπει να είναι εκτός σχολείου για περισσότερο από 30 ημέρες, προκειμένου εξασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω, χάνοντας τα καλύτερα χρόνια της ζωής του.
*Photo Credits: Άννα Παντελιά