Οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές έχουν φέρει αντιμέτωπες την πατρίδα μας αλλά και εμάς ως κοινωνία αντιμέτωπους με τις συλλογικές φοβίες και αντοχές. Έχουν φέρει αντιμέτωπη μια χώρα χειμαζόμένη από οικονομικά προβλήματα με τα προσωπικά δράματα ανθρώπων που έρχονται προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν αφορά και επηρεάζει την καθημερινότητα περιοχών μόνο της πατρίδας μας. Σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ο αριθμός των Σύριων προσφύγων σε 10 πόλες της γειτονικής μας χώρας ενδέχεται να υπερκεράσει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, σε πόλη που γειτνιάζει με την Συρία ο αριθμός των προσφύγων από την Συρια έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των μονίμων κατοίκων της πόλης αυτής. Συγκεκριμένα , ενώ ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων είναι 108.000 οι Σύριοι πρόσφυγες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 110.000.
Η κατασκευή καταυλισμών στα σύνορα με την Συριά που αυτή την στιγμή στεγάζουν 200.000 πρόσφυγες αποτελεί βόμβα όχι μόνο για τα θεμέλια της Τουρκίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης σε περίπτωση που θα αναζητήσουν οι πρόσφυγες διαφυγή στην Ευρώπη.
Σε μια χώρα σαν την Τουρκία που έχει θεσπιστεί στην ουσία της με χαρακτηριστικά εθνικής ομοιογενείας και πλήρης απουσίας ανοχής στις εθνοτικές διαφορές γίνεται κατανοήτο ότι η εισροή των μεταναστών απο την Συριά και το Ιράκ ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην εθνική υπόσταση της γειτονικής μας χώρας αλλά και της σχέσης που έχει δημιουργήσει με τις άλλες χώρες της περιοχής. Η διαχρονική προσπάθεια της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής να μεταθέτει τα προβλήματα της στο εξωτερικό και σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα ίσως αυτήν την φορά να μην στεφθεί με απόλυτη επιτυχία . Η αμφίσημη πολιτική της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τάση της δημιουργίας εχθρών , Κούρδοι, Συρία και άλλοι, είναι θνησιγενής αφου είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αντιμετώπη με τους εχθρούς που η ίδια δημιούργησε σε συνδυασμό με την ωρολογιακή βόμβα του μεταναστευτικού. Ας ελπίσουμε ότι οι γραφειοκράτες της Άγκυρας θα αντιληφθούν ότι τα προβλήματα λύνονται επιλύοντας τις αιτίες και όχι μεταθέτοντας είτε χρονικά είτε γεωγραφικά.