Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα στήριξης από την ΕΕ προς Ελλάδα και Κύπρο έναντι της Τουρκίας

Ανοικτό το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας
Francois Lenoir / Reuters

Την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο, μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου,ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ενημέρωσε τους εταίρους για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε και για το πρόσφατο, απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο επεισόδιο στα Ίμια. Και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έλαβε ουσιαστική στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο θέμα της Τουρκίας.

«Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η προστασία των δικαιωμάτων των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι μία ”κόκκινη γραμμή” για την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «οι ευρω-τουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο υπάρχει επιθετική συμπεριφορά έναντι σε ένα κράτος-μέλος».

«Το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «εμείς θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Ειδικότερα για την Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ, έρευνες που παρενοχλούνται παρανόμως.

Όσο για την πΓΔΜ, τόνισε ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια. Δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό για την πΓΔΜ. Ενώ ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε με νόημα: «Η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας»

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε επίσης εκφράσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο. Και από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ εκδήλωσε τη στήριξή της προς την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. Η στήριξη «είναι σαφής και δεδομένη» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ακόμη, κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Ύπατη Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η κα Φεντερίκα Μογκερίνι, στήριξε ξεκάθαρα την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων.

Η Υπατη εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε κράτους μέλους και του διεθνούς Δικαίου.

Όσον αφορά στο θέμα των δυτικών Βαλκανίων, η Φ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες Ελλάδας με πΓΔΜ και Αλβανία και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα κλειδί στην περιοχή για την ΕΕ.

Δημοφιλή