«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας αργα το βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Star ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσδιόρισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε χρονικό ορίζοντα μιας εβδομάδας.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και απέκλεισε το ενδεχόμενο της ρήξης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας η ρήξη με τους δανειστές.
«Το είπαμε και προεκλογικά η εντολή από τον ελληνικό λαό δεν είναι να κάνουμε ρήξη αλλά διαπραγμάτευση», ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός τονίζοντας: «Έχουμε εντολή να κάνουμε διαπραγμάτευση, έχουμε εντολή να κάνουμε συμβιβασμούς».
Στο ερώτημα για το εάν είναι πιθανή μια χρεοκοπία εντός ευρώ ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως είχαμε δύο φορές χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης το 2012 και όπως τόνισε η πρώτη φορά ήταν το PSI.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε συμφωνήσει και να είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου» είπε και απέδωσε τη μη ευόδωση των προσπαθειών στις δυσκολίες που έφερε η πλευρά των δανειστών. «Εμείς είχαμε προτάσεις αλλά η άλλη πλευρά δεν είχε προτάσεις να αντιπαραθέσει. Γινόταν μία κυκλική συζήτηση», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι «τώρα θεωρώ πως έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου και για την άλλη πλευρά».
«Ούτε και οι δανειστές μας επιθυμούν ρήξη» ανέφερε επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι εταίροι θα πρέπει να έρθουν στο τραπεζι των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε πως η διαπραγμάτευση είναι επίπονη τόσο για την αγορά όσο και για την κοινωνία προσθέτοντας ότι «εμείς κληθήκαμε την 25η Ιανουαρίου να σταματήσουμε τη σκοτοδίνη. Δεν είναι στόχος μας να πάρουμε την επόμενη δόση αλλά να σταματήσουμε αυτή τη σκοτοδίνη και η έλλειψη ρευστότητας είναι μία επένδυση για να βγούμε από αυτή. Δεν πιστεύουμε στο νυν υπέρ πάντων οι επόμενες δόσεις».
Και συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να έχουμε μία συμφωνία αντίθετη με το email Χαρδούβελη. Μία συμφωνία η οποία να σταματάει την κρίση ύφεσης χρέους και ένα πακετό με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο ο ελληνικος λαος να μπορεί να το αγκαλιάσει να το κάνει δικό του».
Αλλαγές στον ΦΠΑ
«Για το ΦΠΑ δεσμεύθηκα ότι μέχρι 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα. Θεωρούσα πως 23% ΦΠΑ είναι ανόητο σε μια κοινωνία σαν τη δική μας» είπε και ανακοίνωσε πως αυτό που έχει προτείνει στους δανειστές είναι η μείωση των συντελεστών και αναφέρθηκε σε τρεις κλίμακες: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα. Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%.
Για την εισπραξιμότητά του είπε ότι όποιος επιμένει να πληρώνει με μετρητά θα πληρώνει ένα 3% περισσότερο, ενώ παραδέχθηκε στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.
Για την επόμενη δόση στο ΔΝΤ
«Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στην ερώτηση εάν θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές στο τέλος του μήνα και απαντώντας στο εάν θα πληρωθεί και η επόμενη δόση του ΔΝΤ στην ώρα της τόνισε: «Προτιμώ να πληρώσω μισθούς και συντάξεις παρά την επόμενη δόση στο ΔΝΤ. Ας αναλάβουν οι δανειστές μας την ευθύνη τόσο καιρό δεν έχουν καταθέσει μια πρόταση. Ήρθε η ωρα οι δανειστες να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας».
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στις 12 Μαΐου δεν ήταν σίγουρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα ή την επόμενη δόση στο ΔΝΤ. Όπως είπε αμφιταλαντευόμασταν.
Για τα ''αγκάθια'' της διαπραγμάτευσης
Ως «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας, χαρακτήρισε το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά. Σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Έχουμε συγκλίνει για τα πλεονάσματα αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί ακόμη» και πρόσθεσε έπειτα από ερώτηση ότι δεν μιλήσει με αριθμούς αφού όπως είπε «πρόκειται για μία τεχνικά περίπλοκη συζήτηση» και καλό θα ήταν να «ήμαστε λίγο προσεχτικοί».
Για τις συντάξεις ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το να τις κόψουμε δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Αναγνωρίζοντας ότι το ασφαλιστικό αποτελεί πρόβλημα τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει τη μεταρρύθμιση αυτού με προτεραίοτητα «να μπει μία τάξη σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Επεσήμανε δε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά προσέθεσε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός των ταμείων.
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά σχολίασε την εμμονή των δανειστών για τις μαζικές απολύσεις χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».
Χαρακτηρίζοντας άθλο το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει συνολικά 6,5 δισ. ευρώ ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας ο υπουργός Οικονομικών το χαρακτήρισε «πλεονασματικό» και έκανε λόγο για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Εμείς θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να έχουμε μία αναπτυξιακή πολιτική μέσω των ιδιωτικοποιήσεων» υπογραμμίζοντας πως πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις, και η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής τράπεζας, από την οποία και να τροφοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα.
Για τη στάση της ΕΚΤ και οι σχέσεις με Σόιμπλε
Ερωτηθείς για τη στάση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί «παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του κ. Ντράγκι για πάταξη του αποπληθωρισμού και να σώσει τη ζώνη του ευρώ».
Ο κ. Βαρουφάκης έχοντας αποκλείσει τα σενάρια τα οποία θέλουν οι εταίροι να έχουν ζητήσει έξοδο της Ελλάδας από το ευ΄ρω είπε ότι οι σχέσεις του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι πολύ καλές.
Για τα BRICS
«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία τέτοια προσπάθεια όπως η αναπτυξιακή προσπάθεια των BRICS είναι θετική αλλά δεν πρέπει να την σκεφτόμαστε ως ανταγωνιστική στην Ευρωζώνη» επεσήμανε ο υπουργός.