Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο αναμένεται να πάρει σήμερα, Σαββάτο, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Στη Βουλή ολοκληρώνεται απόψε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νόμου. Έχει προηγηθεί συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια η οποία απόψε καλείται να ψηφίσει τα άρθρα.
Η ΝΔ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58 άρθρων) του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει σε ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα: 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, από το 21 έως και το 43 και το 55. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρεύοντος του Σώματος, Δ. Κρεμαστινού, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 7.
Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν στην Ολομέλεια μεταξύ του Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ και του Γιάννη Λαγού της Χρυσής Αυγής, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
«Είναι γεγονός ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποκάλυψε αρκετά πράγματα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για τους επικριτές τής θεσμικής παρέμβασης την οποία ανέλαβε η κυβέρνηση και τονίζουν: «Ορισμένες φωνές αντίδρασης που ακούστηκαν, δεν αγωνιούν για την εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά για τη διάσωση του σημερινού προβληματικού καθεστώτος και των προνομίων του».
«Καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τα Μέσα Ενημέρωσης. Τηρούμε τη δέσμευσή μας», είχε ενημερώσει τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγες ημέρες, και είχε καλέσει τα κόμματα να υπερψηφίσουν «αυτήν τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα».
«Για την κυβέρνηση, η επιβολή κανόνων, η εμπέδωση της νομιμότητας και η κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος στα ραδιοτηλεοπτικά, είναι ρητή δέσμευσή απέναντι στον ελληνικό λαό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τομή που θέτει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας των προηγουμένων ετών.
«Με την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά, κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας που εξέθρεψε την ανομία και την διαπλοκή και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς της απευθείας παραχώρησης των δημόσιων συχνοτήτων, χωρίς διαφανή και νόμιμο διαγωνισμό», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και τονίζουν ότι οριστικό τέλος μπαίνει και στις «προσωρινές» άδειες, που «παρατάθηκαν, για ευνόητους λόγους, για περισσότερες από δύο δεκαετίες» όπως και στις «χαριστικές διατάξεις που, με τα δέοντα πολιτικά ανταλλάγματα, απάλλαξαν για χρόνια τους τηλεοπτικούς σταθμούς από καταβολές νόμιμων οφειλών, προκαλώντας τεράστια βλάβη στα οικονομικά του δημοσίου».
Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο «παιχνίδι της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και ΜΜΕ, το οποίο στήθηκε γύρω από όλη αυτή την παρανομία και για το οποίο βοά η χώρα τουλάχιστον από της αρχές της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι τελειώνει και το μονοπώλιο των ψηφιακών συχνοτήτων το οποίο στρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργεί «τσιφλίκια» στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
«Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την ριζική μεταρρύθμιση, σταθερή στις αρχές της και με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Όλοι οι υπόλοιποι, που μάλλον απρόσεκτα έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από διαδικαστικά τερτίπια και τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν, χωρίς μισόλογα και τερτίπια, τις δικές τους ευθύνες» αναφέρει η κυβέρνηση ενόψει και της σημερινής τελικής συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.