Αξιωματούχοι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στην Καραϊβική προειδοποιούν τα ζευγάρια να αποφύγουν τις εγκυμοσύνες για τους επόμενους μήνες ενώ μερικοί (στο Ελ Σαλβαντόρ) ζητούν να περιμένουν έως και το 2018. Επίσης οι ΗΠΑ συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν ταξίδια σε 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, λόγω της διάδοσης του ιού ζίκα που μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Κρούσματα αναφέρθηκαν και στη Βρετανία.
Αρκεί ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού και μερικούς μήνες αργότερα, ένα μωρό γεννιέται με ασυνήθιστα μικρό κρανίο. Ήδη στη Λατινική Αμερική, χιλιάδες βρέφη έχουν προσβληθεί.
Έπειτα από μήνες εικασιών, βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα.
Ο ιός Ζίκα, που έφθασε πέρυσι στην αμερικανική ήπειρο, μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή όπου το κουνούπι τίγρης, που μεταδίδει επίσης τον ιό του δάγγειου πυρετού και τον ιό τσικουνγκούνια, είναι πανταχού παρών, δηλώνει ο Σιλβέν Αλντιγιερί, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS).
Σύμφωνα με τον OPS, 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού στο έδαφός τους.
Η Βραζιλία είναι η πλέον πληγείσα, η οποία δεν ανακοινώνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αλλά μόνο τα κρούσματα μικροκεφαλίας που ίσως οφείλονται στον ιό.
Η μικροεγκεφαλία έχει σαν αποτέλεσμα να σταματά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τα μωρά να γεννιούνται με πολύ μικρά κεφάλια.
Στη Βραζιλία υπάρχουν σχεδόν 3.900 κρούσματα έναντι 1.248 τον περασμένο Νοέμβριο και μόνο 147 καθ'όλη τη διάρκεια του 2014.
Ο ιός πλήττει την Κολομβία, με 13.500 άτομα να έχουν προσβληθεί (και περίπου εκατό κρούσματα μικροκεφαλίας), το Σαλβαδόρ (5.561 ασθενείς) και την Ονδούρα (608). Δεκάδες κρούσματα καταγράφηκαν στις άλλες χώρες.
Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης πιθανή σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και του συνδρόμου Guillain-Barré, που προκαλεί παραλυσία η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.
Η σύνδεση, όπως μεταδίδει το BBC, μεταξύ της μικροεγκεφαλίας και του ιού Ζίκα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, όμως ένας μικρός αριθμός μωρών που πέθαναν από τον Ζίκα, ο ιός εντοπίστηκε στον εγκέφαλό τους και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί άλλη εξήγηση.
Οι επιστήμονες δηλώνουν πως ο ιός δεν είναι μεταδοτικός, ωστόσο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, το οποίο ανακοίνωσε πως τρεις βρετανίδες, που είχαν ταξιδέψει στην Κολομβία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής διαγνώστηκαν με τον ιό, αναφέρει πως υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής ή πέρασε από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.
Η ίδια η λοίμωξη μοιάζει ακίνδυνη, εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης (πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες) και δερματικά εξανθήματα, τρεις με δώδεκα ημέρες μετά το τσίμπημα από το κουνούπι. Στο 80% των κρουσμάτων, η ασθένεια, η οποία σπάνια αποδεικνύεται θανατηφόρα, περνά απαρατήρητη.
Ο ιός Ζίκα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 όμως τώρα εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική.
Ειδικότερα ο ιός έχει εντοπιστεί στη Βολιβία, στο Εκουαδόρ, στη Βραζιλία, στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Κολομβία, στη Γαλλική Γουιάνα, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στο Μεξικό, στον Παναμά, στην Παραγουάη, στη Βενεζουέλα, στα Μπαρμπάντος, στην Αϊτή, στη Μαρτινίκα, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Γουαδελούπη, στη Σαμόα, στη Τζαμάικα και στο Κάπο Βέρντε.