Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τους δράστες

Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τους δράστες
CAPTION ADDITION TO ADD IDENTIFICATION OF INDIVIDUAL : In this image provided by the Belgian Federal Police in Brussels on Tuesday, March 22, 2016, three men who are suspected of taking part in the attacks at Belgium's Zaventem Airport and are being sought by police. The men on both the left and right are yet unidentified, the man at center has been the identified by the Federal Prosecutors office on Wednesday, March 23, 2016 as Ibrahim El Bakraoui. (Belgian Federal Police via AP)
CAPTION ADDITION TO ADD IDENTIFICATION OF INDIVIDUAL : In this image provided by the Belgian Federal Police in Brussels on Tuesday, March 22, 2016, three men who are suspected of taking part in the attacks at Belgium's Zaventem Airport and are being sought by police. The men on both the left and right are yet unidentified, the man at center has been the identified by the Federal Prosecutors office on Wednesday, March 23, 2016 as Ibrahim El Bakraoui. (Belgian Federal Police via AP)
ASSOCIATED PRESS

Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε για το ποιοί απεικονίζονται στην φωτογραφία από την κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, εάν συνελήφθη ο τρίτος της φωτογραφία που διέφυγε, πόσοι τελικά είναι οι νεκροί και τραυματίες, ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, Φρεντερίκ βαν Λίουβ, έδωσε το απόγευμα μια συνέντευξη Τύπου για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε τα εξής δεδομένα, βάσει των ανακοινώσεων που έγιναν.

Δεδομένο 1: Υπάρχουν όντως δύο αδέρφια που εμπλέκονται στις επιθέσεις. Οι Ιμπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι. Ο Ιμπραχίμ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 1986 και είναι βελγικής υπηκοότητας. Ο Χαλίντ, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου 1989.

Δεδομένο 2: Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι είναι ο άνδρας που απεικονίζεται στην φωτογραφία από την κάμερα ασφαλείας, στην μέση. Είναι ο ένας βομβιστής αυτοκτονίας του αεροδρομίου.

Δεδομένο 3: Ο βομβιστής αυτοκτονίας του μετρό είναι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, ο αδερφός του Ιμπραχίμ. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι ήταν ο δεύτερος της φωτογραφίας (στα αριστερά), ωστόσο δεν ήταν αυτός. Το πρόσωπο της φωτογραφίας δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε η Le Monde, αυτός είναι ο Ναζίμ Λαχράουι. Εκτιμάται επίσης ότι είναι νεκρός (στο αεροδρόμιο έγιναν δύο εκρήξεις).

Δεδομένο 4: Καταζητείται σίγουρα ένας. Ο τρίτος της φωτογραφίας. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης κατονόμαζαν αρχικά εκείνον ως Ναζίμ Λαχράουι, ωστόσο ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι ούτε αυτός έχει ταυτοποιηθεί. Επίσης το πρωί μετέδιδαν ότι είχε συλληφθεί σε πιτσαρία, κάτι που διέψευσε επίσης ο εισαγγελέας. Ο άνδρας με τα γυαλιά και το καπέλο διέφυγε και καταζητείται, ενώ άφησε πίσω του μια βαλίτσα που τελικώς δεν εξερράγη. Όσο για το όνομα Ναζίμ Λασράουι, πρόκειται για έναν 24χρονο, που ήταν γνωστός μέχρι σήμερα με τα πλαστά στοιχεία Σουφιάν Καγιάλ. Το DNA του είχε βρεθεί στις εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Δεδομένο 5: Αποφεύχθηκε μεγαλύτερη καταστροφή. Και αυτό γιατί η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, όπως επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Derniere Heure, το ταξί που μετέφερε τους δράστες στο αεροδρόμιο, απέτρεψε μεγαλύτερη καταστροφή. Και αυτό γιατί λόγω μπερδέματος της εταιρείες που έστειλε το ταξί, έφτασε να τους παραλάβει μικρότερο όχημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν την τέταρτη (και μεγάλη) βόμβα στο αεροδρόμιο (οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα).

Δεδομένο 6: Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εισαγγελέα και τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί είναι 31 άτομα και οι τραυματίες 270 άτομα. Πολλοί είναι σοβαρά.

Δεδομένο 7: Οι αρχές βρήκαν την «διαθήκη» του Ιμπραχίμ ελ Μπακράουϊ, στο οποίο έγραφε ότι η αστυνομία τον ψάχνει και δεν ήθελε να καταλήξει στη φυλακή. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρει πια τι να κάνει» γιατί «καταζητείται παντού». Εμφανίζεται φοβισμένος και αναφέρει ότι «αν καθυστερήσουν κι άλλο, κινδυνεύουν να βρεθούν δίπλα του στο κελί», κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον ύποπτο για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Δεδομένο 8: Ο υπολογιστής με τη διαθήκη του Ιμπραχίμ βρέθηκε στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου την Τρίτη η αστυνομία προχώρησε σε μια σειρά ερευνών και ανακάλυψε «15 κιλά εκρηκτικής ύλης TATP (υπεροξείδιο ακετόνης), 30 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών», είπε ο εισαγγελέας.

Αργεί η ταυτοποίηση των θυμάτων

Την επομένη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι βελγικές αρχές εργάζονται επίπονα για να προσδιορίσουν την ταυτότητα και τον οριστικό απολογισμό των θυμάτων, που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες.

Ερντογάν: Είχαμε συλλάβει και απελάσει τον Ιμπραχίμ και οι Βέλγοι τον άφησαν ελεύθερο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι ένας εκ των τριών δραστών της φωτογραφίας, ο Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όπου κατόπιν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο. «Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της πρεσβείας του Βελγίου» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προσθέτοντας ότι οι βελγικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τη διασύνδεσή του με τους τζιχαντιστές «παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Η ΕΕ συσκέπτεται

Από την άλλη, η ΕΕ συσκέπτεται εκτάκτως. Την Πέμπτη θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, κάλεσε ξανά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη δημιουργία μητρώου επιβατών πτήσεων (το λεγόμενο PNR), σημειώνοντας ότι το σύστημα που έχει προταθεί θα βοηθήσει στη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατίας.

«Η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφάλειας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δημοφιλή