Στριφτή σιροπιαστή κολοκυθόπιτα από τη Θράκη

Μετά θυμήθηκα και την προγιαγιά που έφτιαχνε μπακλαβά κάθε φορά που μια κοπέλα παντρευόταν και δεν ήθελε πολύ, άρχισα να ξύνω την κολοκύθα και σκέφτηκα οτι αυτό θα έχει ενδιαφέρον, οι κολοκύθες εξάλλου είναι της εποχής.
|
Open Image Modal
funky cook

Αν κάποια γλυκιά πίτα κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μου αυτή είναι η κολοκυθόπιτα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην φτιάξω κάθε μήνα μια κολοκυθόπιτα, ανάμεσα στην κλασική, την λωλή της Σίφνου, την ανοιχτή αλλά και την αλμυρή αυτό που δεν είχα δοκιμάσει ποτέ ήταν η σιροπιαστή κολοκυθόπιτα.

Κι ενώ σκεφτόμουν να σας ετοιμάσω μια γλυκιά βασιλόπιτα, για το καλό του χρόνου, η μαμά Ευτυχία μου είπε να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και «έβγαλε» από το τσεπάκι της την σιροπιαστή κολοκυθόπιτα που είχε φτιάξει η Θρακιώτισσα συμπεθέρα η κυρα-Θεοδώρα, στον γάμο της εγγονής της και ξαδέρφης μου.

Μα κολοκυθόπιτα για την πρωτοχρονιά, την ρωτάω και μου λέει οτι ναι, αφού και η κυρα- Θεοδώρα την έφτιαξε τότε συμβολικά για το καλό και πως στην Θράκη την φτιάχνουν για βασιλόπιτα.

Μετά θυμήθηκα και την προγιαγιά που έφτιαχνε μπακλαβά κάθε φορά που μια κοπέλα παντρευόταν και δεν ήθελε πολύ, άρχισα να ξύνω την κολοκύθα και σκέφτηκα οτι αυτό θα έχει ενδιαφέρον, οι κολοκύθες εξάλλου είναι της εποχής.

Χωρίς δεύτερη σκέψη άνοιξα την κατάψυξη, έβγαλα το φύλλο κρούστας για γλυκά αν και το είχα για μπακλαβά, το οποίο δεν το αλλάζω με τίποτα όταν θέλω να φτιάξω σιροπιαστά, γιατί ενώ είναι πολύ λεπτό και αέρινο, όπως ακριβός χρειάζεται, δεν σπάει.

Όταν ήρθε η ώρα του σιροπιάσματος της κολοκυθόπιτας σκεφτόμουν πώς να μην είναι γλυκό αυτός ο χρόνος, ελπίζω να είναι λαμπερός σαν το χρυσοροδοκόκκινο φύλλο και γεμάτος ζεστασιά σαν αυτή την υπέροχη θρακιώτικη σιροπιαστή κολοκυθόπιτα!

Χρόνος Προετοιμασίας: 40'

Χρόνος Ψησίματος: 45′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 12 κομμάτια

Υλικά

Για την πίτα

1 συσκευασία, 450 gr. φύλλο κρούστας για γλυκά

2000 gr. πορτοκαλί ή κίτρινη κολοκύθα

80 gr. ζάχαρη

150 gr. σταφίδες

100 gr. καρύδια

Κανέλα σκόνη

Γαρίφαλο σκόνη

1 κάψουλα βανιλίνης

1 πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα

Ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

170 ml. νερό

130 gr. ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

3-4 μοσχοκάρφια

1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

1. Αφήνουμε το φύλλο κρούστας, μέσα στην συσκευασία του, εκτός ψυγείο για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά.

Παίρνουμε την σάρκα από την κολοκύθα και την ψιλοκόβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Την στίβουμε καλά με τα χέρια μας και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε φωτιά δυνατή, όσο βράζει η κολοκύθα θα βγάλει όλα της τα υγρά και θα μαλακώσει.

2. Όταν έχει ψηθεί και «στεγνώσει», προσθέτουμε την ζάχαρη και 20-30 ml. ελαιόλαδο, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε επάνω στην φωτιά για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει η κολοκύθα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

3. Σε ένα γουδί κοπανίζουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά, τον χυμό και το ξύσμα, ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε ένα φύλλο και το λαδώνουμε, απλώνουμε γέμιση και κλείνουμε σε ρολό κατά μήκος.

4. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, ώστε να φτιάξουμε μια στριφτή πίτα. Αλείψουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C.

5. Όσο ψήνεται η κολοκυθόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Μόλις βγει ζεστή η κολοκυθόπιτα από τον φούρνο την σιροπιάζουμε, κουταλιά-κουταλιά.

Μεταφέρουμε την σιροπιαστή κολοκυθόπιτα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Σημειώσεις για την συνταγή:

- Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με τo ξεπάγωμα του φύλλου ώστε να μην θρυμματιστεί.

- Μπορούμε αντί να βράσουμε την ψίχα της κολοκύθας, να την βάλουμε ολόκληρη στον φούρνο, κομμένη στα δύο, να την ψήσουμε μέχρι να μαλακώσει και κατόπιν να πάρουμε την ψημένη σάρκα.

- Αν θέλουμε την κολοκυθόπιτα μπορούμε να την αρωματίσουμε και με άλλα μπαχαρικά ή να παραλείψουμε τα καρύδια.

Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.