Τι είπε τελικά ο Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη

Τι είπε τελικά ο Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη
|
Open Image Modal
ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 17: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the opening of the International Istanbul Law Congress in Istanbul, Turkey on October 17, 2016. (Photo by Berk Ozkan/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Το νεο-οθωμανικό του όραμα εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο καιρό αφότου είχε αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας», μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου και πρόσθεσε πως ο Ερντογάν είπε πως «το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή. Δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο το Αθηναϊκό Πρακτορείο έπειτα από περίπου τρεις ώρες προέβη σε διορθωτικό τηλεγράφημα για το επίμαχο ζήτημα.

Ειδικότερα το αρχικό τηλεγράφημα έγραφε τα εξής:

«Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Όμως σύμφωνα με τη νέα διόρθωση τα περί δημοψηφίσματος αποδίδονται στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, αν και ο Τούρκος πρόεδρος σαφώς αναφέρθηκε στη Θράκη.

Open Image Modal

Έπειτα από αυτά το διορθωμένο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου έχει ως εξής:

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Τι είπε ο Ερντογάν

«Η Τουρκία πάντα είχε ανοιχτές αγκάλες για όλους τους καταπιεσμένους...και ποτέ δεν άφησε τους συγγενείς της μόνους» δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με επίσημη μετάφραση της ομιλίας του στα αγγλικά.

«Τα γεωγραφικά σύνορά μας είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας...Φυσικά σεβόμαστε τα φυσικά σύνορα, όμως δεν μπορούμε να τραβήξουμε διαχωριστικές γραμμές στην καρδιά μας, δεν θα το επιτρέψουμε. Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ, γιατί νοιάζεστε για τη Συρία. Ρωτούν γιατί νοιάζεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμέα, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική. Όμως κανείς δεν ρωτά τις χώρες εκείνες που έρχονται από χιλιόμετρα μακρυά στο άμεσο περιβάλλον μας τι δουλειά έχουν εδώ. Σας ερωτώ είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε τη Ρίζε από το Μπατουμί; ή είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε το Εντιρνέ (Αδριανούπολη στα βουλγάρικα Όντριν) από τη Θεσσαλονίκη ή το Καρντζάλι (περιοχή στη Βουλγαρία); Πώς είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς την Γκαζιαντέπ (επαρχία στην Τουρκία) και το Χαλέπι, το Μαρντίν (πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας) και το αλ Χασακα ή τη Σύρτη (πόλη στη Συρία) και τη Μοσούλη σαν περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους; Βλέπει κανείς κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αφρικής...Είναι βέβαιο ότι θα συναντήσεις κάποιο ίχνος από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα που θα κάνεις στο γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από τη Θράκη έως την Ανατολική Ευρώπη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «... Η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτης στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς της στη Δυτική Θράκη, στην Κύπρο, την Κριμέα και αλλού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν μόνους με τα προβλήματά τους. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα νιώθουμε ντροπή τόσο απέναντι στην Ιστορία όσο και στα αδέλφιά μας που ζουν εκεί» είπε ο Ερντογάν και εξήρε τον ποιητή του 12ου αιώνα Γιουνούς Εμρέ, ο οποίος έγραψε στην τουρκική και όχι στην περσική γλώσσα, τον Γιαβούζ (σκληρός) Σελίμ, τον ένατο σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο οποίος έγινε γνωστός εξαιτίας της πολύ μεγάλης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα με την κατάκτηση του Χαλιφάτου των Μαμελούκων του Καΐρου την περίοδο 1516-1517, που περιλάμβανε τη Συροπαλαιστίνη, τηΧετζάζη, την Αίγυπτο, τριπλασιάζοντας την έκταση της αυτοκρατορίας, ενώ μίλησε για τον ιδιοφυή διπλωμάτη Αμπντούλ Χαμίτ Χαν.