Τουλάχιστον 220.000 στρατιώτες κινητοποιούνται στη Βραζιλία για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα που μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού και θεωρείται ύποπτος για την πρόκληση μικροκεφαλίας σε βρέφη στη Βραζιλία.
Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου.
Ο ιός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της βόρειας και νότιας Αμερικής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.
Η ανακοίνωση ότι δηλαδή αναλαμβάνει ο στρατός έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Βραζιλίας Μαρτσέλο Κάστρο ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα ηττάται στη μάχη κατά του Ζίκα.
Όπως έγινε γνωστό οι στρατιώτες θα πάνε από σπίτι σε σπίτι και θα μοιράζουν φυλλάδια με οδηγίες προστασίας από τον ιό.
Ειδικότερα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμβολιασμός, οι στρατιώτες από τις 13 Φεβρουαρίου θα ενημερώνουν τους πολίτες πως να εξαλείφουν εστίες μόλυνσης όπου συγκεντρώνονται και αναπαράγονται τα κουνούπια.
Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τον ιό είναι να εξαλείψουμε το κουνούπι Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός), γνωστό και ως κουνούπι τίγρης.
Πρόσθεσε δε πως το συγκεκριμένο κουνούπι που μεταφέρει επίσης τις ασθένειες δάγκειος πυρετός, τσικονγκούγια και κίτρινος πυρετός, καθώς και άλλες ασθένειες, είναι ο νούμερο ένας εχθρός της Βραζιλίας.
Ο ιός Ζίκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 στην Αφρική και τώρα εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική.
Η ίδια η λοίμωξη μοιάζει ακίνδυνη, εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης (πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες) και δερματικά εξανθήματα, τρεις με δώδεκα ημέρες μετά το τσίμπημα από το κουνούπι. Στο 80% των κρουσμάτων, η ασθένεια, η οποία σπάνια αποδεικνύεται θανατηφόρα, περνά απαρατήρητη.
Ωστόσο ο ΠΟΥ καλεί τις γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα, να συμβουλευτούν γιατρό πριν μεταβούν στις περιοχές αυτές και μετά επιστρέψουν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή.