Διεθνή δημοσιεύματα αναζωπυρώνουν σενάρια τρόμου για την Ελλάδα

Διεθνή δημοσιεύματα αναζωπυρώνουν σενάρια τρόμου για την Ελλάδα
|
Open Image Modal
Sooc

Ο φόβος για «επιστροφή» της ελληνικής κρίσης με έκδηλη την αγωνία για το μέλλον της Ευρωζώνης έχουν πυροδοτήσει ένα κλίμα συναγερμού στην Ευρώπη παρά τα μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα. Με εκτεταμένες αναφορές ο διεθνής Τύπος τα τελευταία 24ωρα δείχνει ότι παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, προβλέποντας πρόωρες εκλογές και ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας νέο γύρο αβεβαιότητας σε χρηματαγορές και κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα με χαμόγελα φαίνεται να απαντούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επίσπευση της ημερομηνίας για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει στο στόμα των ξένων τη λέξη Grexit». Άμεση ήταν η αντίδραση από την Κουμουνδούρου με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την ομιλία Σαμαρά «ομιλία ήττας». Την ίδια ώρα, με γραπτή του δήλωση ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Παράλληλα το Χρηματιστηρίο Αθηνών συνεχίσει να καταγράφει απώλειες.

«Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle, η οποία χαρακτηρίζει ως κρίσιμες τις «εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη χώρα και την αξιοπιστία της, αλλά και για το ευρώ».

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο, η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της περιόδου που αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα, με την πρώτη πράξη "μια νέας εκδοχής του ελληνικού δράματος", όπως αποκαλεί γερμανός αρθρογράφος την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνεται, για τους αναλυτές υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα και υπενθυμίζουν ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έριξε την ευρωζώνη σε μια βαθιά κρίση και το ενδεχόμενο προβάλλει και πάλι πιθανό καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τρομάξει την ΕΕ με τοποθετήσεις ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει την κατάσταση στην Ελλάδα στα προ της κρίσης δεδομένα. Γεύση του τι θα σήμαινε αυτό δόθηκε στο ΧΑΑ, που τις τελευταίες μέρες υπέστη "κραχ" τριακονταετίας, σημειώνει το άρθρο.

«Στα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και 2012 ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε διάλυση της ευρωζώνης, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να πυροδοτήσει τη διάλυση της ευρωζώνης» υποστηρίζει στην εφημερίδα Die Welt ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Renaissance Capital.

«Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014», υπογραμμίζει.

Όπως σημειώνεται, «Ενώ όλες οι χώρες σε κρίση έχουν σταθεροποιήσει τις οικονομίες τους, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη».

Στο ίδιο δημοσίευμα ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου αναλύσεων Highfrequency Economics, Καρλ Βάινμπεργκ διαφωνεί και επικρίνει την απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογική καθώς σημειώνει προκαλεί στην ουσία πρόωρες εκλογές.

«Η κίνηση Σαμαρά είναι υψηλού ρίσκου, επειδή η αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε στην ίδια εφημερίδα και συμπληρώνει «Οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να της διαθέσουν χρήματα υπό οποιοδήποτε μορφή σε ένα ανασφαλές πολιτικό περιβάλλον».

Αντιθέτως, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Tagesspiegel υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου για την εκλογή προέδρου ήταν έξυπνη, υπό την έννοια ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα χρηματιστήρια και ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα, όπως σε μιαν άλλη εποχή. Η εφημερίδα πάντως φιλοξενεί Έλληνα αναλυτή που διαπιστώνει ότι πέντε χρόνια μετά την κρίση οι πολιτικοί δεν έχουν βγάλει διδάγματα και το ζητούμενο είναι, όπως και τότε, η εύρεση πολιτικής συναίνεσης».

Στο μοιραίο δίλημμα «είτε να επιλέξει την παραμονή του στην εξουσία ή να ανοίξει την πόρτα σε μια ριζική αναθεώρηση των πολιτικών λιτότητας που καθόρισαν την ελληνική οικονομία για πέντε χρόνια», έθεσε τη χώρα ο Σαμαράς γράφουν οι New York Times. Με τη σειρά του ο Economist σχολιάζει με αφορμή τη Μαύρη Τρίτη στο ΧΑΑ ότι «το τι θέλει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές, αλλά το ρίσκο ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες διάσωσης με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, εξηγεί τις χθεσινές αναταράξεις». Από την πλευρά της η εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς επιδιώκει να «στρογγυλέψει τις γωνίες» αλλά παράλληλα μεταφέρει το κλίμα ανησυχίας, επικαλούμενη η εφημερίδα απόψεις παραγόντων της αγοράς και του τουρισμού.

Η Daily Telegraph σε δημοσίευμά της με δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη επισημαίνει ότι παρά την άποψη που έχει επικρατήσει ότι ο κ. Τσίπρας υπαναχωρεί από τις αρχικές θέσεις του αναφορικά με την τρόικα και το μνημόνιο, ο ίδιος επανέλαβε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα σταματούσε την εφαρμογή των απαιτήσεων της διάσωσης από την πρώτη ημέρα στην εξουσία.

«Ένα ατύχημα στην Ελλάδα αποτελεί πάντα έναν εν δυνάμει κίνδυνο. Ο κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων είναι πραγματικός για την ώρα», σημείωναν σε έγγραφό τους οι αναλυτές της τράπεζας Berenberg, στην γαλλική εφημερίδα L' Echo.