Νοτιο κορεατικά τάνκ και οβίδες και μαχητικά αεροσκάφη θα αγοράσει η Πολωνία μετά την υπογραφή συμφωνίας 5,76 έως 15 δισ. δολαρίων με δύο νοτιοκορεατικές εταιρείες, μετά την απόφαση της Βαρσοβίας να αυξήσει τις εισαγωγές όπλων εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία.
Το συμβόλαιο, που υπέγραψε η Πολωνία με την Hyundai Rotem Co και την Hanwha Defense, την αμυντική μονάδα της Hanwha Corp, αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης συμφωνίας εξοπλισμών της Νότιας Κορέας με την Πολωνία, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τον στρατό της.
Η Hyundai Rotem Co. θα στείλει 180 άρματα μάχης K2 Black Panther, 48 μαχητικά αεροσκάφη FA-50 ενώ η Hanwha Defense, απροσδιόριστο αριθμό αυτοκινούμενων οβιδοβόλων K9.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν ανακοινώσει την αξία ολόκληρης της συμφωνίας, ωστόσο τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν οτι θα φτάσει τα 15 δισ. δολάρια.
«Καθώς οι εξαγωγές άμυνας είναι εξαιρετικά σημαντικές όσον αφορά την κοινή χρήση οπλικών συστημάτων, την αμοιβαία υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και την ενίσχυση των συμμαχιών ασφαλείας, αυτή η συμφωνία αναμένεται να συμβάλει στις προσπάθειές μας να οικοδομήσουμε αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και να διευρύνουμε τα όρια των δυνατοτήτων ασφαλείας μας», τόνισε η Πολωνική αμυντική επιτροπή.
Η Πολωνία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται τις αξίες της δημοκρατίας και των οικονομιών της αγοράς, ενισχύοντας παράλληλα την αμυντική βιομηχανία της χώρας εν μέσω των εξελισσόμενων πυρηνικών και στρατιωτικών απειλών της Βόρειας Κορέας.
Ο Γιουν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Νότιας Κορέας που συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο ως παρατηρητής, προειδοποιώντας για απειλές σε αυτές τις αξίες.
Η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει προκαλέσει φόβους για την ασφάλεια σε πολλές χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.
Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και σε υπερδιπλάσιο μέγεθος του στρατού της για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις.