Οικονομική στήριξη άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ προς τα κράτη μέλη για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Δεδομένων των αυξανόμενων μεταναστευτικών προκλήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλους αριθμούς αφίξεων σε όλες τις διαδρομές, η Επιτροπή αποφάσισε να αφιερώσει ειδική χρηματοδότηση στα κράτη μέλη της ΕΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η οικονομική αυτή στήριξη είναι ένα από τα μέτρα που προσδιορίζονται στην επιστολή της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2023 για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα συστήματα προστασίας των συνόρων, υποδοχής και ασύλου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει οργανώσει δύο προσκλήσεις με τις οποίες καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Πιο συγκεκριμένα η Κομισιόν στο πλαίσιο του Μέσου Ασφαλείας των συνόρων και της διαχείρισης θεωρήσεων (IGFV) θα χρηματοδοτήσει με ποσό 141 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη οπτικών ινών, καθώς και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής και της επεξεργασίας δεδομένων μεταξύ των συνοριακών σταθμών και των κέντρων διοίκησης στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία.
Επίσης μέρος της χρηματοδότησης θα είναι για την ανάπτυξη κινητού εξοπλισμού ανίχνευσης στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, αλλά και για εξοπλισμό ηλεκτρονικής επιτήρησης στους συνοριακούς σταθμούς της Βουλγαρίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι έχουν καθοριστεί περαιτέρω χρηματοδοτικές δράσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ που χρειάζονται υποστήριξη (Ρουμανία, Πολωνία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ισπανία και Λιθουανία). Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του IGFV, η Επιτροπή θα επιδιώξει να παράσχει αυτή τη στήριξη.
Επιπλέον, όπως γνωστοποιεί η Επιτροπή στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη στήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού και κατάρτισης για κηδεμόνες. Η δράση αυτή αφορά το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται αναδοχή/οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα και ημι- ρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης για εφήβους στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις εγκαταστάσεις υποδοχής στα σύνορα, χρηματοδοτώντας την ανακαίνιση υφιστάμενων κέντρων υποδοχής στην Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία και την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής στην Κύπρο και την Ιταλία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι παραπάνω δράσεις μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα και θα εφαρμοστούν από φορείς των κρατών μελών ή συνεργαζόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προσανατολίζεται σε πιο σκληρή στάση όσον αφορά το μεταναστευτικό, ιδίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία και στο Βέλγιο, που σημειώθηκαν αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Μάλιστα τον Οκτώβριο η Επίτροπος Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον είχε δηλώσει πως «είναι σημαντικό τα άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας και την ασφάλεια της ΕΕ να επαναπροωθούνται δια της βίας και άμεσα». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος έκανε λόγο για «ταχείες επιστροφές για όσους έχουν ιστορικό ασφαλείας. Και η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι «Εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να καθορίζουμε ποιος έρχεται στην ΕΕ και υπό ποιες προϋποθέσεις».