Λίστα με τους «συμμάχους» που φαίνεται να έχει αποκτήσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, παραθέτει σε δημοσίευμά του το Politico- επισημαίνοντας πως, αν και μέχρι πρόσφατα, φαινόταν να μην έχει κανέναν, τελευταία το κλίμα φαίνεται να έχει αντιστραφεί.
«Ο Πούτιν πάντα ήταν celebrity, και μια πηγή στήριξης για τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, τα οποία περνούν μια καλή περίοδο. Και τώρα εμφανείς υποστηρικτές του σε συμβατικά πολιτικά κόμματα αναλαμβάνουν αξιώματα ή ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η λίστα έχει ως εξής:
Γαλλία: Ο Φρανσουά Φιγιόν, κέρδισε στον πρώτο γύρο της προκριματικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου της γαλλικής Κεντροδεξιάς, αποκλείοντας τον Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία «κρίσιμο εταίρο» της Ευρώπης, επιθυμεί άρση των κυρώσεων για την Ουκρανία και κατηγορεί τις χώρες της Δύσης πως προκάλεσαν τη Ρωσία επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ πολύ κοντά στα σύνορά της. Επίσης, θέλει οι χώρες της Δύσης να συμμαχήσουν με τη Ρωσία κατά του ISIS στη Συρία. Ακόμα πιο θετική απέναντι στον Πούτιν θεωρείται η Μαρίν Λεπέν του Front National.
Εσθονία: Ο επικεφαλής του Κεντρώου Κόμματος, Γιούρι Ρατάς, που έχει αναλάβει τη δημιουργία κυβέρνησης, προέρχεται από ένα κόμμα με πολύ θετική στάση απέναντι στη Ρωσία. Το Κεντρώο Κόμμα παραδοσιακά χαίρει της στήριξης των ρωσικής καταγωγής πολιτών στην Εσθονία.
Βουλγαρία: Ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε την αναμέτρηση για την προεδρία την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την παραίτηση του κεντροδεξιού Μπόικο Μπορίσοφ. Πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας, ο Ράντεφ λέει ότι θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο και επιθυμεί άρση των κυρώσεων στη Ρωσία.
Μόλδοβας: Ο Ίγκορ Ντόντον, φιλορώσος ηγέτης του Κόμματος των Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός, ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών νωρίτερα μέσα στον μήνα με 55%, νικώντας τον φιλοευρωπαίο υποψήφιο. Οι ψηφοφόροι «ενώθηκαν και ψήφισαν υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία και της ουδετερότητας» είπε ο Ντόντον μετά την ψηφοφορία, προσθέτοντας πως θα πιέσει για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2017 για να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση, που τάσσεται υπέρ των στενότερων σχέσεων με την ΕΕ.
ΗΠΑ: Η μια σταθερή θέση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική προεκλογικά ήταν η εκτίμησή του για τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Τραμπ έχει επαινέσει τον μεγάλο έλεγχο που έχει πάνω στη Ρωσία κι έχει ζητήσει καλύτερες σχέσεις, «εν αντιθέσει με αυτές που έχουμε τώρα», έτσι ώστε η Μόσχα και η Ουάσινγκτον να μπορέσουν να χτυπήσουν μαζί το ISIS.
Ολλανδία: Οι Ολλανδοί ψήφισαν «όχι» σε μια συμφωνία για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, κάτι που εκλήφθη από πολλούς ως στήριξη προς τον Πούτιν. Το πιθανότερο είναι πως είναι αποτέλεσμα του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού στην Ολλανδία. Η Ρωσία δεν επωφελείται από την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, αλλά επωφελείται από τις τάσεις κατά της ΕΕ που αποσταθεροποιούν την Ευρώπη και καταβάλλει προσπάθειες να εμποδίσει την Ουκρανία να ενισχύσει τους δεσμούς της με την ΕΕ. Ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ακροδεξιού «Κόμματος Ελευθερίας», που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαρτίου, δεν έχει μιλήσει υπέρ του Πούτιν αλλά είναι κατά της ΕΕ και έχει ζητήσει «Nexit».
Ελλάδα: Η χώρα μας και η Ρωσία έχουν αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Εδώ και καιρό κυκλοφορούν φήμες περί «φλερτ» μεταξύ Τσίπρα και Πούτιν για ρωσική οικονομική βοήθεια, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να επιθυμεί η Ελλάδα να επωφεληθεί από επενδύσεις εκτός ΕΕ. Επίσης, ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τη χώρα μας «τον πιο σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη». Πέρυσι οι δύο χώρες υπέγραψαν εμπορική συμφωνία, μετά την οποία ο Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώκει οικονομικές συμμαχίες όπου τη συμφέρει.
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Ορμπάν θέλει στενότερους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, ειδικά σε θέματα ενέργειας. Το 2014, η Ουγγαρία εξεδήλωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυρηνικών εγκαταστάσεων εν μέρει χρηματοδοτούμενων από τη Ρωσία. Η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε πιέσεις επειδή επέτρεψε σχετικές διαδικασίες. Ο Ορμπάν έχει πει από πλευράς του πως είναι προς το συμφέρον της χώρας να έχει καλές σχέσεις με τον Πούτιν.