Διεθνείς αντιδράσεις για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα
Open Image Modal
Protesters hold up signs during a demonstration in front of the White House in Washington, DC on June 1, 2017, objecting to US President Donald Trump's decision to withdraw from the Paris Climate accord.President Donald Trump declared that the United States will withdraw from the 2015 Paris accord and try to negotiate a new global deal on climate change. / AFP PHOTO / PAUL J. RICHARDS (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)
PAUL J. RICHARDS via Getty Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε, χθες, την Πέμπτη ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, «τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο θύελλα αντιδράσεων με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία να υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε «διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας». «Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται». «Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)», είπε.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «απογοητεύθηκε».

«Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)», έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε προσωπικά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

«Μεγάλη απογοήτευση» δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια», είπε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών - μαζί με άλλες χώρες - θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα», είπε ο Ντεζάρικ.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε «να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας».

Λύπη εκφράζουν Καναδάς και Ιαπωνία

Ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες, την Πέμπτη, η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

«Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο», είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή».

Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών = ήταν «λυπηρή» και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

«Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά», είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.