Κυριακάτικο τραπέζι: Αρνάκι στο φούρνο με δαμάσκηνα και κανέλα

Και Gateaux aux Chocolat με πορτοκάλι.
Open Image Modal
lisegagne via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για να απολαύσουμε δύο πιάτα που θα μας ενθουσιάσουν.

Για κυρίως θα μαγειρέψουμε μια ανατολίτικη συνταγή, αρνάκι στο φούρνο με δαμάσκηνα και κανέλα.

Θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον υλικά, όπως πετιμέζι, κόκκινο κρασί, κρεμμύδι και δαφνη.

Για γλυκό επιλέγουμε Gateaux aux Chocolat με πορτοκάλι, το οποίο θα σερβίρουμε με σορμπέ πορτοκάλι ή παγωτό κρέμα.

Καλή όρεξη.

Αρνάκι με δαμάσκηνα και κανέλα

Μερίδες: 6

Υλικά

600 γρ. αρνάκι μπούτι ψαχνό κομμένο σε μπουκίτσες 

600 γρ. ξερά κρεμμύδια κομμένα σε σπιρτόξυλα

1/2 κιλό δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του καφέ πετιμέζι

1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί

1 νεροπότηρο ζωμό λαχανικών

2 ξυλάκια κανέλλα 

1 φύλο δάφνης

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν απλά.

Ρίχνουμε μέσα το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο.

Βγάζουμε τα κρεμμύδια και τα ακουμπάμε σε μια πιατελίτσα.

Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε καλά το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Το γυρνάμε 2-3 φορές καλά, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, τόσο όσο να σκεπάσει καλά τα υλικά. Βάζουμε την κανέλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά.

Ρίχνουμε μέσα το πετιμέζι, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι η σάλτσα να πήξει καλά για λίγα λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε ζεστό στα πιάτα.

Tip

Αντί για αρνάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοιρινό, ακόμα και μοσχάρι.

Ενώ αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα δαμάσκηνα με ξερά βερίκοκα.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Ηλία Μαμαλάκη.

Gateaux aux Chocolat με πορτοκάλι

Open Image Modal
Imgorthand via Getty Images

Μερίδες: 6-8

Υλικά

350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

8 αυγά

2/3 φλιτζανιού ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

50 γρ. βούτυρο

1/3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

για το σερβίρισμα

σορμπέ πορτοκάλι ή παγωτό κρέμα

Εκτέλεση

Κόβουμε κομμάτια τη σοκολάτα και την βάζουμε μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Αφήνουμε να λιώσει μέχρι να γίνει σαν νερουλή αλοιφή.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. 

Ανακατεύουμε ασπράδια και κρόκους και προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ξύσμα πορτοκαλιού.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25 εκ. από αυτά που ανοίγουν και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε για 25 λεπτά.

Ανοίγουμε την φόρμα προσεχτικά, βγάζουμε το γλυκό, το μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με σορμπέ πορτοκάλι ή παγωτό κρέμα.

Tip

Το μαχαίρι που θα βάλουμε στη μέση, πρέπει να μη βγαίνει καθαρό, γιατί το κέντρο του γλυκού πρέπει να μείνει μαλακό.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη