Κυριακάτικο τραπέζι: Γιουβαρλάκια αυγολέμονο και κρέμα βανίλια από τα παιδικά μας χρόνια

Γιά ένα μίνι ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια.
Open Image Modal
magia cook / bubbles & avocados
sdv

Τα γιουβαρλάκια είναι όπως και να το κάνουμε από τα πιο κλασσικά πιάτα για κυριακάτικο τραπέζι. Μαζί με δύο - τρία ακόμα υλικά που απαιτεί η περίσταση, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί και έχουμε το απόλυτο φαγητό.

Στρώνουμε λοιπόν τραπέζι με γιουβαρλάκια σουπίτσα αυγολέμονο και μόλις τελειώσουμε και πάρουμε μια ανάσα τρατάρουμε κρέμα βανίλια, χωρίς ζάχαρη, με κανελίτσα για το πασπάλισμα, για ένα μίνι ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια.

Καλή όρεξη.

Γιουβαρλάκια σουπίτσα αυγολέμονο

Open Image Modal
magia cook

Μερίδες: 6 - 8

Υλικά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο σπάλα ή ελιά

3 μεσαία κρεμμύδια

2 φλιτζάνια ρύζι για σούπες

1/2 φλιτζάνι μαϊντανό

πιπέρι λευκό

αλάτι

5 μεγάλα αυγά

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1-2 ζουμερά λεμόνια

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τον κιμά σε μπολ. Προσθέτουμε δυο τριμμένα κρεμμύδια (από την χοντρή μεριά του τρίφτη), δυο αυγά, το μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι λευκό, και ένα φλιτζάνι ρύζι.

Ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια περίπου όσο ένα πολύ μεγάλο καρύδι. Βγαίνουν περίπου 40 τεμ.

Σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε εννέα ποτήρια νερό, τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ένα κρεμμύδι τριμμένο. Όταν αρχίσει να χοχλάζει το νερό, προσθέτουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια.

Επειδή η ποσότητα του κιμά είναι μεγάλη μπορεί καθώς ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια να πέσει η θερμοκρασία του νερού. Γι’ αυτό αφού έχουμε ρίξει τα μισά συνεχίζουμε να ρίχνουμε τα υπόλοιπα πιο αργά για να προλαβαίνει να διατηρείται ο βρασμός.

Μόλις ρίξουμε και το τελευταίο γιουβαρλάκι προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και αφήνουμε να συνεχιστεί ο βρασμός για μερικά λεπτά (περίπου 10′) σε μεσαία προς χαμηλή ένταση. Αν έχουμε πολύ δυνατή φωτιά, τα γιουβαρλάκια «χοροπηδάνε» και μπορεί να διαλυθούν.

Μετά τα 10′ θα παρατηρήσουμε ότι τα γιουβαρλάκια έχουν αρχίσει να επιπλέουν (ενώ στην αρχή ήταν όλα στον πάτο της κατσαρόλας). Είναι η στιγμή που ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι ρύζι.

Συνεχίζεται ο βρασμός περίπου για άλλα 10΄-15΄ αναλόγως την ποικιλία ρυζιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Το επιθυμητό είναι να «κρατάει» λίγο το ρύζι, (να ακούγεται λίγο στο δόντι) γιατί ο βρασμός του συνεχίζεται και αφού κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τρία αυγά και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη (ή με ένα πιρούνι) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και ξαναχτυπάμε για μισό λεπτό.

Με μια κουτάλα παίρνουμε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και ρίχνουμε προσεκτικά και αργά στα αυγά (να τρέχει σαν μια κλωστή) ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ολοκληρώνουμε αυτή την διαδικασία αφού έχουμε προσθέσει στα αυγά περίπου πέντε κουτάλες από το ζωμό. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αναδεύουμε πιάνοντας την κατσαρόλα από τα χερούλια.

Αν χρησιμοποιήσουμε κουτάλι, ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την σούπα να ηρεμήσει.

Tip

Αν δεν μας αρέσει το αυγολέμονο μπορούμε να παραλείψουμε το βήμα αυτό. Ούτως ή άλλως θα είναι ήδη πεντανόστιμα και πολύ θρεπτικά.

Πριν χρησιμοποιήσουμε το ρύζι καλό θα ήταν να το ξεπλύνουμε με νερό. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να τρέξει άφθονο νερό.

Αν φτιάχνουμε αυγολέμονο πρώτη φορά νομίζω ότι θα δυσκολευτούμε και μπορεί να έχουμε την ατυχία να κάψει τα αυγά (να γίνουν ομελέτα) αν ο ζωμός είναι αρκετά ζεστός – καυτός.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να βγάλουμε τον ζωμό (τέσσερις κουτάλες ζωμού) σε ένα ξεχωριστό μπολ για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και μετά να τον προσθέσουμε στα αυγά. Επίσης θέλει λίγη προσοχή όταν ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Και σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δούμε να δημιουργούνται μικρά κομματάκια σαν ομελέτα.

Γενικότερα ο ζωμός δεν πρέπει να είναι πολύ καυτός αλλά ούτε και κρύος γιατί τότε δεν θα γίνει παστερίωση στα αυγά και εκτός των άλλων τα γιουβαρλάκια θα μυρίζουν «αυγουλίλας».

Για να ξαναζεστάνουμε τα γιουβαρλάκια, τοποθετούμε την ποσότητα που επιθυμούμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τα βάζουμε στην εστία να πάρουν μία βράση.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και MagiaCook

Κρέμα βανίλια χωρίς ζάχαρη

Open Image Modal
Bubbles & Avocados

Υλικά

4 κουτ. σούπας άμυλο ταπιόκας

4 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας

2 κουτ. σούπας λάδι καρύδας

2 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. γλυκού βανίλια

λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα αμυγδάλου ή καρύδας και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις το γάλα αρχίζει να ζεσταίνεται (προσοχή δεν θέλουμε να βράσει), κοσκινίζουμε το άμυλο ταπιόκας και ανακατεύουμε καλά, ώστε να μην σβολιάσει.

Βάζουμε μέσα το μέλι, το λάδι καρύδας και την βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά. Στα, περίπου πέντε-επτά λεπτά, το μείγμα θα αρχίζει να πήζει.

Το βάζουμε σε μικρά μπολάκια ή ποτηράκια και το αφήνουμε στο ψυγείο για δυο-τρεις ώρες μέχρι να πήξει.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Bubbles & Avocados