Όλοι μας λέμε μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα, αλλά λίγοι είμαστε πραγματικά καλοί σε αυτό. Εάν πρόκειται για κάποιον που γνωρίζουμε καλά, είναι μάλλον ευκολότερο να καταλάβουμε πότε δεν μας λέει την αλήθεια, αλλά τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους; Εκεί ίσως χρειαστούμε λίγη βοήθεια για να τους «ανακαλύψουμε».
Αρχικά, γιατί αυτοί οι άνθρωποι λένε ψέματα, όπως όλοι μας; Σύμφωνα με αυτό το βίντεο του TED- Ed, θέλουμε να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας όπως εμείς θα θέλαμε να είναι, και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα.
Πλάθουμε λοιπόν ιστορίες που είναι λίγο έως πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε πραγματικά ζήσει. Για αυτό και αλλάζουμε στην ουσία τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε και εκφραζόμαστε, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Και αυτά είναι τα σημάδια που μας προδίδουν:
1. Περιορισμένες αναφορές στον εαυτό μας: Οι ψεύτες συχνά χρησιμοποιούν τρίτο πρόσωπο για να αποστασιοποιηθούν από τα ψέματα τους.
2. Αρνητική γλώσσα: Οι ψεύτες τείνουν να είναι περισσότερο αρνητικοί, κατά ένα υποσυνείδητο τρόπο, επειδή νιώθουν ένοχοι.
3. Απλές εξηγήσεις: Οι ψεύτες διηγούνται απλές ιστορίες, επειδή είναι δύσκολο να σκεφτούν άμεσα κάτι πιο ευφάνταστο.
4. Πολύπλοκες και μπερδεμένες φράσεις: Οι ψεύτες χρησιμοποιούν μεγάλες και μπερδεμένες φράσεις με άσχετες λεπτομέρειες, επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα για ό,τι έχει γίνει.