Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Ζάκυνθο

Στην περιοχή Βολίμες.
|
Open Image Modal
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Μετά από μία μεγάλη μάχη με τις φλόγες από το μεσημέρι της Κυριακής, οι πυροσβέστες κατάφεραν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά που ξεκίνησε λίγο έξω από το χωριό Βολίμες και έφθασε έως το πλάτωμα πάνω από το Ναυάγιο, καίγοντας ένα πολύ όμορφο πευκοδάσος.

Οι πυροσβέστες όλο το βράδυ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι άνεμοι έφθασαν τα 7-8 με αποτέλεσμα συνεχώς να δυναμώνει η φωτιά και να γίνονται αναζωπυρωσεις.

Μάλιστα, χρειάστηκε γκρέιντερ, το οποίο μέσα στο σκοτάδι κατάφερε να ανοίξει δρόμο κατά μήκος του δάσους, ώστε οι πυροσβέστες να μπορέσουν να προσεγγίσουν τις φλόγες.

Με το πρώτο φως της ημέρας ήρθε και εναέρια βοήθεια, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, δύο πετζετέλ και να ένα καναντέρ, τα οποία βοήθησαν πολύ τις επίγειες δυνάμεις.

Από τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς, βρέθηκε στην Ζάκυνθο ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στ. Κολοκούρης για να συντονίσει ο ίδιος τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στο μεγάλο πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Βολιμών.

Ο κ. Κολοκούρης μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και έκανε λόγο «για μια πολύ δύσκολή πυρκαγιά, που θα μπορούσε να στοιχίσει εκτός από κατοικίες και ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς για τα αίτια της μεγάλης αυτής καταστροφής δεν έκρυψε τον προβληματισμό του «για ένα μέτωπο που ξεκίνησε σε κοντινή απόσταση από το δρόμο και υπό συνθήκες δυνατών ανέμων που κατά περίπτωση έφταναν και τα 8 μποφόρ», ενώ στην συνέχεια τόνισε ότι «οι δυνατοί και ασταθείς ως προς την κατεύθυνση άνεμοι, η πυκνή βλάστηση, η αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις πρόσβαση των πυροσβεστών έκανε την επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη, αναμένουμε την αυτοψία και την έρευνα του Ανακριτικού».

Τέλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στ. Κολοκούρης δήλωσε: «Ήρθα στη Ζάκυνθο γιατί κατάλαβα πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά που θα μπορούσε να απειλήσει ανθρώπινες ζωές, αλλά και κατοικίες. Όταν ακούμε για τη Ζάκυνθο έχουμε πάντα μια μεγάλη ευαισθησία».

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)